Раскринкане лажне пензије штеде милионе

Свјетлана Ђуричић
Раскринкане лажне пензије штеде милионе

Бијељина - Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС је у протекле четири године, колико траје акција "Стоп преварама, до пензије поштено", уштедио више од 23 милиона марака, јер су без пензија остале стотине лажних пензионера.

У Фонду ПИО РС истичу да је само за посљедњих осам мјесеци затражена провјера медицинске документације за 142 особе, а вјеродостојност није потврђена у чак 98 случајева.

- Од тога је највише случајева фалсификоване документације, њих 48 из Билеће, по 13 из Невесиња и Требиња, 12 из Љубиња, десет из Берковића, те два из Бањалуке. У прва три мјесеца 2016. вјеродостојност документације није потврђена за 18 лица - потврдили су из Фонда.

Додају да ће сав износ који је преплаћен у парничним судским поступцима бити намирен Фонду, а ради се о милионима марака, јер су ти корисници право остварили махом у периоду од 2007. до 2010. године.

- Највећи број њих је користио то право између пет и осам година, а по свакој години примања пензије на основу фалсификоване документације мораће да врате око 6.000 марака - истичу из Фонда.

Додају да се са лажном документацијом чак 22 особе појављују код више здравствених установа као серијски фалсификатори.

- Управо од оних који су пензионисани на основу фалсификованих докумената дошли смо до података да су у противзаконитим радњама учествовали и поједини љекари, али и појединци који су се у то вријеме налазили на највишим руководним позицијама у Фонду - рекли су у Фонду.

Према подацима Фонда ПИО РС, прошле године било је 45.749 појединачних обустава, од чега је у исплату, након комплетирања медицинске документације, враћено 9.860 или сваки пети корисник. 

- На овај начин је уштеђено 3,2 милиона КМ. Само у прва четири мјесеца ове године било је 16.811 обустава, а у исплату је враћено 5.435 корисника или тек сваки трећи, чиме је уштеђен милион и по марака - додају у Фонду.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић сматра да највећу одговорност сносе љекарске комисије које су проглашавале здраве људе инвалидима.

- Посљедњих година ригорозно радимо на ревизији, али та појава се омасовила. Ту појаву морамо сузбити и свести на најмању могућу мјеру - рекао је Савановић.

Према подацима Фонда ПИО, од 253.802  корисника свих пензија, инвалидске пензије прима њих 15,6 одсто. Старосне пензије учествују са 53,99 одсто, породичне са 30,24 одсто, те остала права са 0,12 одсто. До прије само неколико година старосне пензије чиниле су 45 одсто укупног броја пензија, породичне 35 одсто, а инвалидске чак 20 одсто.

Болнице

Провјере пензионера обављају се у сарадњи са здравственим установама у БиХ и Србији као што су Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије, Клиника "Др Лаза Лазаревић" Београд, ВМА Београд, КБЦ "Звездара" Београд, Клинички центар Подгорица, Кантонална болница "Др Сафет Мујић" Мостар, Општа болница Требиње, те Здравствена установа "Анима" Мостар. Осигураници су најчешће из ових болница достављали документацију приликом остваривања права на инвалидску пензију.

- Првенствено се провјерава исправност медицинске документације са дијагнозама психозе, депресије, ПТСП-а, те шизоафективна стања - кажу из Фонда ПИО РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана