Рана зимница штеди новац

Данијела Стоканић
Рана зимница штеди новац

Бањалука - Домаћи ајвар, мијешана салата, кисели краставци, пекмез и џемови само су неки од зимских специјалитета због којих су многе домаћице у РС већ заврнуле рукаве и прионуле на посао.

Продавци широм РС задовољно трљају руке поручујући да индустријска зимница још не може замијенити ону припремљену по рецептима наших бака, што се, како кажу, осјети и на пазару. Потражња за воћем и поврћем посљедњих дана не јењава, а очекује се још већа навала купаца. Ипак, продавци савјетују домаћицама да пожуре по састојке којима ће напунити тегле, јер би ускоро могло доћи до поскупљења.

С друге стране, многи купци тврде да су цијене најтраженијег поврћа, односно краставаца, паприка и парадајза и даље високе, па се највише исплати куповати "на велико".

- Сезона зимнице још није у пуном јеку, али сам веома задовољна продајом. Многе домаћице не желе да штеде на састојцима, па се све врсте поврћа добро продају, од паприка и краставаца до карфиола - рекла је продавачица поврћа на бањалучкој тржници Јоргованка Јурковић.

Она је поручила да су цијене ниже, а и квалитет воћа и поврћа је бољи у односу на крај септембра и почетак октобра, па претпоставља да је и то мамац за купце.

- Поучене ранијим искуствима, већина домаћица са припремом зимнице ове године почела је раније, зато што сада за мање новца могу купити много квалитетније поврће - рекла је Јурковићева и додала да домаћице, иначе, сваког поврћа купују по око десет килограма.

Продајом је задовољан и брачни пар Радић, који тргује поред пута на улазу у Прњавор, истичући да свакодневно продају и по неколико врећа разноврсног поврћа.

- Има много оних који су ријешили да искористе ове ниже цијене, а зимница може да се спрема без обзира на високу температуру, нарочито они који имају хладне подруме. Када прођу припреме дјеце за школу, више се купује за зимницу. Међутим, тада ће и цијене бити веће, с обзиром на то да тада поврће већ полако пролази, зато је и скупље - рекла је Милева Радић.

Припрема зимнице је неизоставна и у многим домаћинствима и у Градишци, Добоју и Бијељини, гдје су цијене за нијансу ниже у односу на претходне године.

Док бира роге за ајвар на бањалучкој Новој пијаци, домаћица Дуја Свјетлановић, која је по поврће за зимницу дошла чак из Кнежева. Каже да је тешко замислити кућу у којој неће замирисати кувани парадајз и запуцкетати паприка на жару, прије него што заврши у ајвару.

- Док купим поврће, зачине и све што треба за зимницу, кошта ме више него она готова у маркету, али зато је далеко укуснија и здравија - рекла је Свјетлановићева.

Предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић истиче да је воће и поврће ове године нешто јефтиније у односу на лани.

- То је у једну руку и утицало на одлуку већине домаћица. Све зависи шта се спрема и колико, али за зимницу не треба много новца - рекао је Петровић.

Слатко

Већина домаћица искористила је сезону јагода, малина, вишања и трешања да припреме слатко и џемове.

У ово доба године већина припрема пекмез од шљива, а килограм домаће савке на пијацама у РС кошта од марку до 1,5 КМ.

ЦИЈЕНЕ ГОТОВЕ ЗИМНИЦЕ

Кисели краставци 720 г………………………….2,3 КМ

Киселе паприке  720 г………………………….3,5 КМ

Фефероне       720 г………………………….3,8 КМ

Ајвар           720 г………………………… 3,5-5,5 КМ

Цвекла         720 г………………………… 2,8 КМ

Сок од парадајза  1 л………………………… 2,9 КМ

Мијешана салата  720 г……………………….. 3 КМ

ЦИЈЕНЕ ПОВРЋА НА ПИЈАЦАМА

Паприке   1 кг………….. 0,6-1 КМ

Парадајз   1 кг…………… 1-2 КМ

Краставци 1 кг…………… 0,7-1,5 КМ

Патлиџан  1 кг…………… 0,8 - 1 КМ

Купус     1 кг………….. 0,8 - 1 КМ

Мрква    1 кг………….. 1-1,2 КМ

Шљиве    1 кг…………. 1-1,5 КМ

КОЛИКО ЈЕ ПОВРЋА ПОТРЕБНО ЗА ЗИМНИЦУ

Ајвар ……………... 2 кг по тегли

Туршија ………… по 2 кг од сваког поврћа за буре

Кисели купус ……….. 30-50 кг за буре

Кисели краставци…… 1/2 кг за теглу

Кувани парадајз …….. 2 кг за литар

Мијешана салата …….. 1 кг разног поврћа за теглу

Феферони …………. 1/2 кг за теглу

Џемови ……………. 1 кг воћа

Компот …………….1/2 кг воћа

Слатко…………….. 1/2 кг воћа

ДОДАТНИ ТРОШКОВИ

Шећер

Конзерванс

Сода бикарбона

Џемфикс

Есенција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана