Рампа за лошу храну

Д. С.
Рампа за лошу храну

Бањалука - Републички инспектори за храну у спољнотрговинском надзору, приликом увоза, за првих шест мјесеци су прегледали 22.353 пошиљке хране, од чега су код 56 њих утврдили неправилности.

Портпарол Инспектората РС Душка Макивић рекла је да су се неправилности најчешће односиле на непотпуне декларације, здравствену исправност и квалитет хране.

- Ријеч је о пошиљкама са месним и кондиторским производима, алкохолним пићима, воћним соковима, освјежавајућим пићима, те зачинима, због чега су за 20 пошиљака изречене мјере забране увоза - казала је Макивићева и додала да су ове пошиљке са спорним производима стизале из различитих земаља.

- Неправилности су утврђене у пошиљкама са месним прерађевинама из Србије, зачинима из Холандије и Србије, крем намазом из Македоније, воћним соком из Аустрије и слично - казала је Макивићева.

Она је нагласила да је у унутрашњем промету инспекција за храну у 185 случајева утврдила пропусте надзора над запосленима, те у одржавању хигијене у објектима и слично.

- Због почињених прекршаја издат је 61 прекршајни налог у износу већем од 74.000 КМ, те поднесено осам захтјева за покретање прекршајног поступка - казала је Макивићева.

Додала је да је по налогу инспекције из промета повучено 376 килограма хране због истеклог рока употребе и промјене сензорних својстава хране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана