Рампа за четири тоне јагода из Грчке

Милијана Латиновић
Рампа за четири тоне јагода из Грчке

Бањалука - Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз четири тоне јагода из Грчке због повећаног присуства пестицида, а произвођачи из Српске упозоравају да је потребно пооштрити контроле и тако јачати домаћу производњу.

У Инспекторату РС истичу за “Глас Српске” да су спорно воће пронашли током редовног прегледа пошиљке приликом увоза код увозника чија је фирма регистрована на подручју ФБиХ.

- Током контроле пошиљке инспектор је на основу процјене ризика извршио узорковање за лабораторијску анализу, којом је потврђено повећано присуство пестицида “спиносад” изнад вриједности прописаних Правилником о максималном нивоу остатака пестицида у и на храни - појаснили су у Инспекторату РС и додали да је од почетка године инспекција приликом увоза узела 300 узорака воћа и поврћа за испитивање. Наглашавају да се узорковање воћа и поврћа приликом увоза врши да би било утврђено да ли је исправно и безбједно за људску употребу.

- Циљ рада фитосанитарне инспекције је осигурати промет безбједних производа на тржишту Српске, а на основу резултата можемо рећи да систем фитосанитарног надзора при увозу добро функционише - истакли су у Инспекторату РС.

У протекла три мјесеца инспекција је забранила и увоз три пошиљке мандарина поријеклом из Турске, односно више од 35.000 килограма, такође због утврђеног повећаног присуства пестицида “фенвалерат”.

Да је тржиште преплављено јагодама из увоза потврђују и произвођачи овог воћа, који једва успијевају да се изборе са нелојалном конкуренцијом. До бербе сласних домаћих јагода остало је још мјесец и по, а у маркетима се већ одавно могу наћи ови црвени плодови из увоза. Они који желе да се засладе тим јагодама за килограм морају да издвоје и до 12 КМ, што је шест пута више у односу на цијену домаћих која се у сезони креће око двије КМ.

Произвођач из села Кочићево код Градишке Горан Јованчевић, који на хектару земље годишње произведе и до осам тона јагода, каже за “Глас Српске” да инспекцијске контроле увозног, али и домаћег, воћа морају бити оштрије.

- Јагоде које дођу већ у фебруару у маркете атрактивно изгледају, али су пуне хемије. Праве домаће јагоде се беру од 15. маја до 15. јуна и оно што дајем својој дјеци да једу то и продајем. Свакако да и ми користимо заштитна средства, али зна се колико и када се смије употребљавати. Не може сазријети прије времена, то су све сами отрови - рекао је Јованчевић.

И произвођач из Лопара Зијад Смајић истиче да годинама произвођачи упозоравају да се на тржиште БиХ увозе јагоде сумњивог квалитета.

- Користе недозвољене количине хемикалија да би воће брже сазрело и плодови били крупнији. Ти произвођачи из иностранства и увозници знају да је систем у БиХ сложен и овдје виде погодно тло за пласирање таквих производа - рекао је Смајић.

У Удружењу за заштиту права потрошача “Реакција” из Бањалуке истичу да је у протеклом периоду било доста приговора потрошача на робу из увоза и апелују на потрошаче да купују домаће производе.

Сјеме кукуруза

Фитосанитарна инспекција РС забранила је увоз пошиљке од око 1.000 килограма сјемена кукуруза поријеклом из Србије јер није испуњавало прописане норме квалитета.

- Инспектор је узорковање извршио приликом редовне контроле пошиљки сјемена пољопривредног биља при увозу, а утврђено је да је клијавост била испод минимално прописане за квалитет сјемена - навели су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана