Рампа за 55 пакета хране

М. Ми.
Рампа за 55 пакета хране

Бањалука - Републичка инспекција за храну лани је спријечила увоз 55 пошиљки прехрамбених производа у РС због здравствене неисправности.

У Инспекторату РС казали су да је инспекција у 2014. години приликом увоза прегледала 59.365 пошиљки хране, те да је за лабораторијску анализу здравствене исправности узет 3.141 узорак.

- На основу резултата анализа код 128 пошиљки утврђене су неправилности које су се најчешће односиле на непотпуне декларације, те микробиолошку и хемијску неисправност - истакли су у Инспекторату.

Додали су да је након отклањања недостатака на декларацијама за 75 пошиљки дозвољен увоз, док је за 55 изречена мјера забране увоза, те је наложено њихово уништавање или враћање пошиљаоцу.

- Неправилности су утврђене, између осталог, код пошиљке свјежих паприка из Македоније, које су почеле да труну у току транспорта, те код зачина из Аустрије, код којих је утврђен повећан садржај микотоксина - истакли су у Инспекторату.

Додали су да је забрањен и увоз пошиљке воћних сокова из Србије, због мањег удјела воћа од декларисаног, те прерађевина од поврћа из Кине, због повећаног садржаја воде. Такође је забрањен увоз инстант кафе из Шпаније због повећаног садржаја микотоксина, те крем намаза из Македоније, јер подаци на декларацији нису били јасно означени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана