Радник више тражиће се и у овој години

Милијана Латиновић
Радник више тражиће се и у овој години

БАЊАЛУКА - Већина послодаваца у Републици Српској, посебно из области услужних дјелатности, у овој години очекује повећање обима пословања, као и боље финансијске резултате, док скоро половина планира запошљавање додатних радника, а оптимизам подгријавају добри лањски резултати.

Према истраживању тржишта рада 2022/2023. у Српској, које је спровео Завод за запошљавање РС, протекла година била је у знаку позитивних трендова и по обиму пословања и по унапређењу финансијског резултата.

Највећи број послодаваца 52,6 одсто лани је имао повећање обима пословања, док је 51,2 одсто забиљежило пораст финансијских резултата.

Овакви трендови пословања представљају позитиван индикатор за могућности новог запошљавања, тако да 57,4 одсто послодаваца у овој години очекује раст обима пословања, а 56,8 одсто очекује и боље финансијске резултате. Према врсти дјелатности раст обима пословања очекује чак 61 одсто послодаваца из услужног сектора.

Истраживање које је обухватило 1.015 послодаваца широм Српске са 52.448 радника показује да 49,9 одсто, односно 507 послодаваца, планира нова запошљавања. Процјене показују да је у плану посао за 2.792 нова радника.

Међутим, у структури тражених занимања и даље доминирају она са нижим степеном образовања и углавном је ријеч о трговцима, обућарима, шивачима, конобарима, столарима, возачима и зидарима.

Од укупно анкетираних, тек 14,4 одсто послодаваца планира увођење нових технологија у процес рада, док 3,3, одсто најављује отпуштања вишка запослених.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић рекао је за “Глас Српске” да очекују раст у сектору угоститељства и туризма.

- Иза нас су три веома изазовне године, које су обиљежили корона и недостатак радника. Прошле године имали смо велики одлив радника у туристичка мјеста на приморју и пред нама је заправо окретање те ситуације. Треба да радимо на унапређењу туризма и угоститељства - рекао је Куртиновић.

Нагласио је да је тешко и мукотрпно вратити оне који су већ отишли.

- Морамо наћи начин да пружимо што боље услове радницима који су остали код нас, да их сачувамо. Тешко да у скоријој будућности плате код нас могу достићи оне на приморју, али се мора ићи на то да плате у угоститељству иду на рачун у укупном износу, без коверти. Са тим бисмо им сигурно дали веће шансе за опстанак овдје - истакао је Куртиновић, додавши да се мора радити и на побољшању услова рада, као и односа према радницима.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић каже да све више иностраних фирми жели да послује са фирмама из Српске.

- Усљед раста трошкова транспорта и рада Кина више није обећана земља, пада интересовање за нискоакумулативне привредне дјелатности тамо и то је посљедица пребацивања тих послова са азијског на европско тржиште, а Балкан је и даље најбоља дестинација за то. Уз све то очекујемо више посла, а са друге стране склапајући уговоре за ову годину нашим инопартнерима дали смо до знања да ћемо морати пратити инфлаторна кретања и у складу с тим подизати цијене својих услуга - рекао је Пазуревић, који је власник и директор фабрике обуће “Санино” која послује у Дервенти и Прњавору.

Раст плата

Истраживање Завода за запошљавање РС показује да 62,7 одсто анкетираних послодаваца у овој години планира да повећа плате запосленима. Посматрано по дјелатностима, највећи проценат послодаваца који планирају да повећају плате, 67,6 одсто њих је из области индустријских дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана