Радници уз ниске плате једва дочекали слободан дан

nezavisne.com
Радници уз ниске плате једва дочекали слободан дан

Бањалука, Сарајево - Радницима није до славља па ће Први мај једва дочекати да се одморе од посла, гдје имају лоше услове рада и ниске плате, кажу синдикалци.

“Квалификована радна снага нам одлази, али и комплетне породице, тако да се апсолутно ништа позитивно не може рећи поводом Првог маја”, рекла је Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

Истиче да је њена велика жеља да се ситуација промијени, односно да људи имају веће плате и да остану овдје.

“Али, бојим се, какве су најаве, да би могло бити и горе него што јесте. Веома мали број радника у нашој области ће моћи достојанствено прославити Први мај”, каже Врабичићева у изјави за “Независне”.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, подсјећа да су некада за Први мај организована већа радничка окупљања у свим општинама.

“Радник сада једва дочека Први мај или други државни празник да буде слободан, да се одмори, да заврши неке послове код куће. Међутим, нас раднике сада је замијенила омладина. Па ви видите да млади људи, који никад нису радили, обиљежавају Први мај одласком у природу на роштиљање. И драго ми је, они када постану радници, вјероватно ће више знати цијенити рад и сам значај Првог маја”, каже Ружичић.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, истиче да бх. радници никада нису били у незавиднијем положају те додаје да је ФБиХ вјероватно једини дио Европе у којем није дефинисана ни најнижа цијена рада.

“Просјечна плата подмирује око 45 одсто потрошачке корпе и онда вам је јасно да двоје људи, који раде и имају срећу да добијају просјечну плату, једва састављају крај с крајем. Мислим да радници у БиХ немају никаквог разлога за задовољство”, напомиње Шаторовић за “Независне”.

Са друге стране, Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, сматра да је потребно мало више оптимизма.

“Лично, као човјек и као послодавац залажем се да Први мај остане празник и да га заједно са својим радницима прослављамо. Не требамо га се одрећи”, рекао је Шкребић у изјави за “Независне”.

Иначе, Синдикат трговине и услужних дјелатности БиХ (СТ БиХ), који дјелује у ФБиХ, организовао је у понедјељак симболичан онлине протест “Слободни за празнике”. Протест је, како су организатори казали, организован како би се скренула пажња на право трговаца на слободне дане током празника.

“Када је у питању законска регулатива у БиХ, која се односи на рад у вријеме празника, ситуација је хаотична. На нивоу ФБиХ немамо закон о празницима, односно постоји закон преузет од бивше државе, који не можете наћи. Има и свијетлих примјера, попут Жупаније западно-херцеговачке, у којој је донесен Закон о празницима који регулира рад празницима, недјељом и казнене одредбе за оне који крше одредбе закона, а које се крећу од 500 до 5.000 КМ”, казала је Жељка Рубинић, регионална повјереница СТ БиХ - Регија Херцеговина.

Повећајте плате, задржите раднике

Из Савеза синдиката РС захтијевају, посебно од послодаваца у реалном сектору, али и Владе, која је, како наводе, задужена да брине о запосленима, повећање плата и побољшање услова рада како би се смањио одлив радно активног становништва.

За 30. април су најавили и окупљање на граничном прелазу Градишка, уз слоган “Српску граде радници, повећајте плате да би остали овдје”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана