Регресом и 13. платом покушавају да задрже раднике

Данијела Бајић
Регресом и 13. платом покушавају да задрже раднике

БАЊАЛУКА - Регрес, 13. плата, божићница, путовања, колективна дружења, али и помоћ при куповини крова над главом само су неки од начина на које послодавци у Српској, уз повећање плата, покушавају да задрже раднике који трбухом за крухом одлазе у иностранство.

За овим бенефицијама, које су до прије неколико година биле незамисливе у Српској, у посљедње вријеме посеже све више послодаваца, који су, како тврде синдикалци, претходно својим поступцима допринијели одливу радника.

Да би сачували преостали кадар, послодавци не крију да се све убрзано мијења, од распореда радног времена до слободних дана и плата. 
Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић каже да су прошла времена када се на сваком углу могао наћи радник.

- Многи послодавци се у посљедње вријеме масовно одлучују на исплату регреса, божићнице, 13. плате, дају додатне слободне дане и стимулације за посебна осигурања, као и многе друге олакшице - казао је Станковић и додао да они који желе да задрже квалитетног радника прво морају да крену од плате. 

Проблем код домаћих послодаваца је, истиче Станковић, то што се пробуде тек након што радник одлучи да напусти фирму и онда нуде веће плате, боље услове, као и друге бенефиције. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да привредници у посљедње вријеме смишљају све и свашта да би задржали раднике. 

- Помажу радницима при куповини стана, издвајају новац за додатно пензијско осигурање, дају бонусе на остварене резултате и друге бенефиције, а све зависи од послодавца до послодавца - рекао је Тривић и додао да нема фирме у Српској која на неки начин не покушава да задржи запослене. 

Посебну бригу о радницима води здравствено-туристички центар "Бања Врућица", који је, поред бројних бенефиција, ове године запослене обрадовао и божићницом у висини од 300 КМ. Директор овог центра Драган Богданић каже да је брига о радницима на првом мјесту.

- Више од 100 радника треба да иде на едукативну екскурзију у Словенију о трошку предузећа. Такође, у овој години планирамо још једно повећање плата - рекао је Богданић и додао да је посљедње повећање радничких примања било прошле године. 

Међу бројним фирмама које се брину да сачувају раднике је и "Дрвопродекс" из Бањалуке, чији власник Дарко Партало раднике редовно окупља на ручку, оне који се покажу ангажује на боља радна мјеста те додатно школује и едукује. 

- Ове бенефиције дају резултате. Сигуран сам да нас је, захваљујући томе, у претходном периоду напустило далеко мање радника у односу на неке друге послодавце - казао је Партало.

Запослени  у предузећу "ТелеГроуп" у Бањалуци такође имају разлога за задовољство, јер према ријечима директора те компаније Драгана Злокапе, примају регрес, божићницу и 13. плату, док најнижа плата не иде испод 1.000 КМ. 

- У компанији су запослени различити профили радника. Трудимо се да и они који примају минималну плату могу од ње нормално да живе - рекао је Злокапа и додао да велику улогу у задржавању радника имају и квалитетни међуљудски односи.
 

 

ПОВРАТАК

Драган Злокапа каже да је компанију прије годину и по напустило и отишло у иностранство десетак радника, од којих се вратило шест монтера.

- Рекли су да им ипак боље код нас, него што им је било у Њемачкој - испричао је Злокапа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана