Путеви РС прије краја спора остали без милиона

Марина Чигоја
Путеви РС прије краја спора остали без милиона

Бањалука - Са рачуна предузећа "Путеви РС" скинута су 3,42 милиона марака и пребачена фирми "Електроунион" из Источног Новог Сарајева, иако управни спор пред Судом БиХ у вези са тим случајем није завршен.

Потврђено је то "Гласу Српске" у "Путевима РС", у којима су истакли да је новац са њиховог рачуна пребачен "Електроунинону" 20. новембра на основу рјешења Вијећа Управног одјељења Суда БиХ.

- Иако је новац овим рјешењем пребачен на рачун "Електроуниона", чиме је извршни поступак принудне наплате окончан, и даље је у току управни спор пред Судом БиХ ради поништења рјешења Комисије за разматрање жалби на основу којег је и заплијењен и пренесен новац са рачуна "Путева" - казали су у овом предузећу.

"Путеви" и "Електроунион" су у спору од 2012. године, када је јавно предузеће покренуло поступак јавне набавке за избор извођача за одржавање магистралних и регионалних путева у РС. "Електроунион" је тада преузео тендерску документацију, а затим уложио приговор на услове тендера и на дан отварања понуда тражио заустављање читавог поступка. "Путеви" су тај приговор одбацили као неоснован, након чега је "Електроунион" упутио жалбу Канцеларији за разматрање жалби БиХ. Канцеларија је "Путевима" наложила да обуставе поступак до доношења њихове одлуке, што су у овом предузећу и урадили. Међутим, како наводе у "Путевима", с обзиром на то да Канцеларија у року од 15 дана, како је то прописано њеним пословником о раду, није донијела одлуку, они су потписали оквирни споразум са предузећем "Романијапутеви". Неколико дана након тога Канцеларија за разматрање жалби је поништила поступак јавне набавке у цијелости. Канцеларија је новим рјешењем утврдила да су "Путеви" прекршили Закон о јавним набавкама те најавила да ће накнадим рјешењима донијети одлуку о процјени штете према предузећу "Електроунион". Против овог рјешења "Путеви" су поднијели тужбу Управном одјељењу суда БиХ и тада је почео низ спорова, који ни данас нису завршени.

Након свега, Канцеларија за разматрање жалби је 1. јула усвојила захтјев за накнаду штете "Електроуниона" тежак 3,42 милиона КМ. Против тог рјешења "Путеви" су поднијели тужбу и захтјев да буде одгођена исплата одштете, али је тај захтјев одбијен, тако да је "Путевима" једно вријеме и рачун био блокиран.

У "Путевима" су истакли да су с циљем рјешавања овог спора више пута слали ургенције Управном одјељењу Суда БиХ, којем су поднијели тужбу против рјешења Канцеларије за разматрање жалби БиХ. Ургенција је, како су истакли, 27. октобра упућена и предсједнику Суда БиХ Медџиди Кресо.

Кривичне пријаве

Управа предузећа "Путеви РС" је, у складу са одлуком Надзорног одбора овог предузећа, 17. септембра ове године поднијела кривичну пријаву против управе која је била на челу предузећа у вријеме спровођења јавне набавке и закључења оквирних споразума.

Директор "Путева" тада је био Недељко Кнежевић, извршни директор за правне послове Недељко Крајишник, извршни директор за техничке послове Мирослав Јанковић и извршни директор за финансијско-рачуноводствене послове Здравко Солдат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана