Путарина за аутомобиле аутопотом од Прњавора до Добоја четири марке

Д. Стоканић дописници
Путарина за аутомобиле аутопотом од Прњавора до Добоја четири марке

Бањалука - Новоизграђеном дионицом аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја возачи ће моћи бесплатно да пролазе још само четири дана, јер од понедјељка почиње наплата путарине.

Иако нова траса аутопута увелико скраћује путовање, мишљења возача о цјеновнику су подијељена. Возачи аутомобила за пређених 36,6 километара ове трасе, која је у функцију пуштена 11. септембра, плаћаће четири марке, док ће дупло више коштати оне са караванима и возилима са приколицом.

Вожња аутопутем најскупља ће бити за возаче камиона и аутобуса и то од 12 до 20 марака.

Како су објаснили у предузећу "Аутопутеви РС", наплата путарине на поменутој дионици, за разлику од аутопуту Градишка - Бањалука, обављаће се на двије улазно/излазне рампе.

- Возачи ће улазити на аутопут на једном од два наплатна мјеста, у Прњавору или Кладарима код Добоја, без заустављања, док ће вожњу плаћати приликом излаза на једном од поменутих мјеста - рекли су у "Аутопутевима РС".

Додали су да ће се путарина на овај начин наплаћивати све до завршетка друге дионице аутопута "9. јануар", на правцу од Прњавора до Бањалуке. Тада је предвиђено затварање комплетног система наплате на постојећим дионицама мреже аутопутева у РС.

Мишљења возача су подијељена, док већина Добојлија каже да ће због додатних трошкова од понедјељка ову дионицу заобилазити, многи Прњаворчани немају примједбе на висину путарине.

Добојлија Дарко М. каже да је путарина од четири КМ за аутомобиле превелики износ и то прије свега што се ради о дионици мањој од 40 километара.

- За наше стандарде путарина није требало да буде скупља од двије КМ. На крају, када се сабере и одузме, испада да је јефтиније ићи магистралним путем, као и раније. На ранију маршруту Станари, Прњавор, па Бањалука, сигуран сам, вратиће се и многи возачи аутобуса и камиона - рекао је Дарко М.

Његов суграђанин Миленко Тепић истиче да му треба десет КМ да оде и да се врати из Бањалуке, с обзиром на то да користи плин. Додатни трошкови му, каже, нису потребни.

Јован М. из Добоја каже да ће упркос цијени путарине ићи новом дионицом.

- Осим што ћу скратити вријеме проведено на точковима, вожњом новим путем ћу очувати и возило. Љепше је возити новим аутопутем, а на крају све то дође на исто. Зато за свој новац бирам боље и квалитетније - казао је Јован М.

Професионални возач комбија из Прњавора Хасан Ћуран истиче да се мало ко у окружењу може похвалити овако модерном саобраћајницом, због чега је и висина путарине подношљива.

- Често путујем у Добој и друга мјеста РС и БиХ. Нова траса доноси уштеду времена и већу безбједност, а када је у питању утврђени цјеновник, износи су подношљиви - рекао је Ћуран.

Његово мишљење дијели и пензионер Живко Милосавац, који се сад, како каже, може похвалити трасом која пролази кроз његов завичај и познаницима у Бечу.

- Нисмо ни свјесни колико модерне саобраћајнице значе за возаче и путнике - кратко је поручио Милосавац.

И остали возачи, које смо затекли код наплатних кућица у прњаворском приградском насељу Вијака, немају негативних мишљења о цјеновнику. Жеља им је, ако кажу, да се у најављеном року заврши и дионица од Прњавора до Маховљана.

Начин плаћања:

КМ или страна валута

Готовинско плаћање

Банковне картице

ТАГ уређај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана