Путарина неће поскупјети

М. Ч.
Путарина неће поскупјети

Бањалука - Износ ПДВ-а урачунат је у путарину која се наплаћује на аутопуту Бањалука - Градишка, чиме је цијена за возаче остала иста, потврђено је у “Аутопутевима РС”.

Тиме су потврђене информације које је објавио “Глас Српске” да ће износ путарине остати исти и након што “Аутопутеви” постану ПДВ обвезник. Директор “Аутопутева РС” Душан Топић је рекао да је висина путарине била дефинисана прије почетка наплате и да је још тада одлучено да ће она укључивати ПДВ.

- Са наплатом путарине почели смо 16. марта, а с обзиром на то да у том моменту још нисмо били у систему ПДВ-а, путарина је наплаћивана без тог пореза. Очекивали смо рјешење Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ о укључивању у систем ПДВ-а и знали смо да ће оно ступити на снагу 1. априла, тако да смо се само пребацили са једног на други систем, али је износ путарине остао исти - рекао је Топић.

Висина путарине креће се од двије до десет марака, у зависности од врсте возила.

У систем ПДВ-а укључене су и “Аутоцесте ФБиХ”, које газдују аутопутевима у том ентитету, али су федерални медији објавили да ће порез пасти на терет возача.

- Нисмо планирали повећање цијена, али ПДВ неко мора платити. Ми ћемо ово рјешење заједно са попратним писмима и претходном кореспонденцијом коју смо имали са УИО, али и са Владом ФБиХ прослиједити Влади која је надлежна за одређивање цијене путарине - казао је директор “Аутоцеста ФБиХ” Енсад Карић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана