Путари дужни 1,8 милијарди, нови аутопутеви чекају акцизе

Маријана Миљић
Путари дужни 1,8 милијарди, нови аутопутеви чекају акцизе

Бањалука - Предузећа "Аутопутеви РС" и "Аутоцесте ФБиХ" задужена су укупно 1,818 милијарди марака за градњу мреже аутопутева, а тај терет умногоме би им олакшало повећање акциза на гориво, од којег би већи дио прихода био усмјерен у њихове касе за изградњу нових дионица.

Измјенама Закона о акцизама БиХ, које су већ мјесецима предмет жестоке политичке полемике, предвиђено је повећање акциза за 15 фенинга по литру горива. Десет фенинга би било издвојено за изградњу аутопутева, а пет за градњу магистралних и регионалних путева. Додатни приход, истичу у предузећима задуженим за изградњу аутопутева, олакшао би им сервисирање обавеза и повећао потенцијал за градњу нових дионица.

У "Аутопутевима РС" истичу да је њихово укупно задужење на крају 2016. године износило 708,91 милион марака, док су се "Аутоцесте ФБиХ" до сада код међународних финансијских институција кредитно задужиле са 1,014 милијарди, те додатних 68 милиона КМ код Развојне банке ФБиХ.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић каже да новац обезбијеђен путем задужења користе искључиво за изградњу мреже аутопутева у Српској.

- Повећање акцизе на гориво омогућило би нам да уредно измирујемо преузете кредитне обавезе и да планирамо наставак изградње мреже аутопутева. Неопходно је да буду пронађени и додатни механизми, који ће омогућити наставак раста и развоја предузећа - казао је Топић.

Он је нагласио да инвестиције које реализују не доносе само модерне аутопутеве, него и подстичу економски развој, с обзиром на велику оперативу која је укључена у сваки пројекат.

- Реализација планираних инвестиција даје велики допринос ублажавању негативних ефеката економске кризе на домаћу привреду, а самим тим и привредном расту и развоју РС - истакао је Топић.

Истог става су и у предузећу "Аутоцесте ФБиХ" у којем истичу да би измјеном Закона о акцизама био започет нови инвестициони циклус.

- Усвајањем ових законских рјешења био би осигуран нови инвестициони циклус изградње аутопута на коридору 5Ц, јер би за 85 километара аутопута било издвојено 1,36 милијарди марака на основу кредитног задужења. Повећање акциза је један и од услова да буде активирано 695,9 милиона евра за девет путних дионица на подручју Федерације - казали су у "Аутоцестама ФБиХ".

Измјене Закона о акцизама тренутно су пред посланицима Представничког дома Парламента БиХ, који би 10. маја требало поново да расправљају о том приједлогу Савјета министара БиХ. Усвајање измјена овог закона је један од услова за нову траншу из проширеног кредитног аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом. Дом народа Парламента БиХ је почетком априла усвојио ова законска рјешења.

Задужење предузећа за изградњу аутопутева

1,109 милијарди КМ - "Аутоцесте ФБиХ"

708,91 милион КМ - "Аутопутеви РС"

Подјела новца од повећања акцизе

10 фенинга за изградњу аутопутева

5 фенинга за магистралне и регионалне путеве

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана