Пунољетства славе ко да свадбу праве

Јана Кезић
Пунољетства славе ко да свадбу праве

БАЊАЛУКА - Сале свечаних салона у Српској осим свадби и крштења све чешће пуне и прославе 18. рођендана, које су према ријечима социолога, постале ствар престижа па родитељи издвајају и по више хиљада марака да пред многобројним званицама обиљеже пунољетство.

Тренутак када се закорачи у свијет одраслих одувијек је био значајан, али тренд да се та животна прекретница прославља са стотинама гостију, уз музичке бендове, скупоцјену декорацију те незаобилазног фотографа, све више узима маха. Гала весељу које изискује баснословне суме новца на пут нису стали ни криза ни свакодневна поскупљења.

Саговорници “Гласа Српске” кажу да је о трошковима незахвално говорити, јер они зависе од мјеста до мјеста, жеља али и захтјева клијената.

Бањалучани тако за нешто ексклузивнију салу у којој ће угостити 100 званица, музику, фотографа, торту и декорацију издвајају и по 8.000 КМ, а када се томе додају издвајања за професионално шминкање, фризуре, накит и одјећу трошкови достижу вртоглаве цифре.

У свечаним салонима за столицу се мора издвојити до 60 КМ, за музику чак 2.000 марака, фотографисање око 250 марака, док торта и декорација заједно у просјеку коштају 400 КМ.

Да су велике прославе 18. рођендана постале тренд потврдили су и у свечаном салону “Лукас” из Трна.

- Људи нас доста зову више него претходних година, а на прославама обично буде око 100, 120 или 150 људи, а било је рођендана и по 300 људи - рекли су у овом салону, додајући да цијене зависе од тога шта људи траже. 

У свечаном салону “Коста” из Приједора кажу да већ имају унапријед заказане термине за прославу 18. рођендана. 

- Скоро сваки викенд у мањим салама се слави неки рођендан, а обично буде од 150 до 200 људи. Рођендани се из године у годину славе све помпезније, а на њима буде све као на свадби, нема разлике - рекли су овом салону.

Слична ситуација је и у Бијељини, гдје у тамошњем свечаном салону “Миленијум” кажу да на прославама пунољетства буде око 250 људи.

- Менији буду мало другачији него за свадбе, све зависи од домаћина шта хоће - казали су у овом салону.

Омладина прославе 18. рођендана организује и у свечаним салонима у Козарској Дубици.

- Цијене иду индивидуално, јер изнајмљујемо само салон, а људи све сами остало спремају - рекли су у тамошњем свадбеном салону “Твинс”.

Прослава се не може замислити без музике.

- У посљедње двије године почело је с тим да се 18. рођендани славе с већим бројем гостију. Имамо позива, а цијене зависе од броја људи и да ли траже комплетан бенд, јер све то утиче на цијену - рекли су у бањалучком бенду “Благи додир”.

Једна дјевојка која се бави израдом декорација у Бањалуци каже да цијене иду од 160 до 500 марака, а зависе од броја балона и величине декорације.

- Људи рођендане организују као да је свадба. Све се свело на престиж и луксуз, а имам доста резервација током ове године - рекла је она.

Социолог Иван Шијаковић каже да је прослава 18. рођендан с великим бројем гостију наметнута као маркетиншки и либералистички трик.

- Они мало богатији хоће да се покажу и организују те спектакуларне прославе, а онда они који су мање богати морају да се потруде, задуже и шта све не чине да би одговорили том тренду - рекао је Шијаковић.

Он каже да родитељи покушавају да дјетету обезбиједе све што имају и остали вршњаци, како се оно не би осјећало другачије.

- Формирала се једна нова култура такмичења у прослави, што раније није било. Прославе су биле индивидуална и приватна ствар, а ово је сада постало друштвени престиж - казао је Шијаковић.

Ништа без фотографа

Власник радњи “Фото Ивица” у Бањалуци и Козарској Дубици, Ивица Кордановић каже да их људи на рођендане зову због фотографисања, али има и оних који желе да се та свечаност и снима. 

- Цијена фотографисања рођендана је 250 марака, а у цијену је укључено фотографисање, слике у дигиталном облику, као и албум са 100 израђених слика, док са снимањем кошта 500 марака - казао је Кордановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана