Прљаве улице тјерају туристе

Анита Јанковић
Прљаве улице тјерају туристе

Бањалука - Недостатак паркинг простора, неуредне улице, недостатак туристичке сигнализације, те лоши смјештајни капацитети, биле су најчешће примједбе туриста који су ове године посјетили РС.

Локалне туристичке организације примиле су бројне жалбе, а поред смећа на улицама, које је највише сметало туристима, страним гостима се није допало ни то што излетишта нису довољно уређена. Једна од замјерки јесте и то што многи туристички радници и угоститељи не знају добро стране језике.

- Већина туриста која дође у Требиње презадовољна је гостопримством нашег народа и понудом. Замјерају нам једино што град није чистији и што угоститељи не говоре стране језике. Ипак, имамо много више похвала него примједби - каже самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Требиње Жарко Вицо.

Притужбе су стизале и на адресу Туристичке организације Бијељина, која је протеклих година спроводила анкете међу туристима како би дошла до података шта им смета.

- Смета им мањак туристичке сигнализације и недостатак инфо-центра. Тврде да нема довољно паркинг мјеста и лиценцираних туристичких водича који добро говоре њемачки и италијански језик - рекао је Миливоје Ера из поменуте туристичке организације.

Додао је да притужби има и на особље у мотелима, хотелима и угоститељским објектима, али и на недостатак смјештајних капацитета и лоше гријање током зиме.

- Љетос смо имали два брачна пара из Италије која су се жалили што не могу да изнајме бицикле, јер су жељели да на два точка обиђу околину - прича Ера и додаје да странцима смета и то што велики број мотела нема "рум сервис".      

Туристи који дођу у Приједор највише се жале на неуређене улице и недостатак саобраћајних и туристичких знакова.

- Нису ријетке ни жалбе гостију на мањак ресторана и објеката који послужују храну. Смета им и то што не постоји организован превоз из Приједора до Козаре, коју већина људи жели да посјети - рекли су из Туристичке организације Приједор.

Смеће у граду смета и туристима који дођу у Добој, а много је приговора и на квалитет смјештаја.

У бањалучкој Туристичкој организацији тврде да нису затрпани притужбама, али муку муче са недостатком лиценцираних туристичких водича који говоре њемачки језик.

- Имали смо жалбе гостију који тврде да су цијене хотелског смјештаја превисоке. Млађи туристи који бирају хостеле замјерају што ови објекти немају просторије за заједничко дружење гостију и тврде да више подсјећају на класичне пансионе или приватне собе - додала је Ирена Поповић из Туристичке организације Бањалука.

И туристи који посјете Зворник се жале на недостатак паркинга и чистоћу појединих излетишта у близини града.

- Већ годинама кубуримо са недостатком паркинга и 80 одсто жалби се односи на то. Људи негодују и зато што на појединим излетишта нема ресторана и кафића гдје би се могли одморити, попити кафу, ручати. Љети примамо притужбе јер на Дрини нема штандова са кокицама, сјеменкама, соковима и слично - рекли су у Туристичкој организацији Зворник.

Вјенчање

Вјенчање за већину парова најважнији је догађај у животу, а један пар из Белгије изабрао је Требиње за овај свечани догађај.

- Њих двоје су дошли у Требиње у оквиру једне туре и овдје се упознали. Послије пола године су се вратили из Белгије у Требиње и овдје су се вјенчали - рекао је Жарко Вицо. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана