Признавање диплома неће бити спорно

Анита Јанковић-Речевић
Признавање диплома неће бити спорно

Бањалука - Студенти који знање стичу на Универзитету у Бањалуци не треба да страхују да њихове дипломе неће бити признате у свијету јер је процес реакредитације ове високошколске установе успјешно окончан, као и акредитација 16 студијских програма.

Истакао је то јуче ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин и додао да су рјешење о реакредитацији и акредитацији добили на период од пет година. Додао је да је рјешење потврда да ова високошколска установа испуњава све критеријуме у области високог образовања.

- Наш Универзитет испуњава све стандарде квалитета у области високог образовања, али и стандарде и смјернице за обезбјеђивање квалитета у оквиру европског јединственог простора високог образовања - рекао је Гајанин. Он је навео да је процес реакредитације Универзитета и акредитације студијских програма трајао непуне двије године, те да би цијела прича била окончана лани да није било техничких проблема и несугласица између Агенције за акредитацију високошколских установа и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

Гајанин је додао да је Универзитет добио препоруке и смјернице о томе шта треба да унаприједи у наредном периоду, те да ће предано радити на унапређењу свих области образовања из свих студијских програма.

- Наставићемо предано да радимо на унапређењу свих критеријума и стандарда и наши студенти не треба да брину о признатости њихових диплома у свијету, као и учешћу у програмима размјене јер сви факултети, у оквиру наше установе, имају рјешење о акредитацији - рекао је Гајанин и истакао да је универзитетима којима је истицала акредитација пријетила опасност да не учествују у програмима и пројектима који су финансирани средствима ЕУ, али да је овим рјешењем тај проблем отклоњен.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Страин Посављак рекао је да је Комисија за екстерну евалуацију, која је боравила на Универзитету у Бањалуци средином маја, оцијенила да ова високошколска установа од десет критеријума система квалитета, за седам у потпуности испуњава захтјеве, док за три има претежно испуњене захтјеве. Када је ријеч о испуњености захтјева на 16 студијских програма, Посављак је навео да Универзитет у Бањалуци на 12 програма има у потпуности испуњене захтјеве система квалитета, док су код четири претежно испуњени захтјеви.

- То су резултати којима се можемо похвалити и којима можемо бити задовољни. Наш крајњи циљ је да акредитујемо све студијске програме првог и другог циклуса студија, и овог мјесеца ћемо покренути процес акредитације за још 26 студијских програма. У току године ћемо припремити документацију и за акредитацију осталих студијских програма - рекао је Посављак. +

 

Студијски програми који су акредитовани

- Архитектура

- Ликовна умјетност

- Економија и пословно управљање

- Рачунарство и информатика

- Српски језик и књижевност

- Психологија

- Општи наставнички студијски програм на Факултету физичког васпитања

- Производно машинство

- Стоматологија

- Биологија

- Социјални рад

- Аграрна економија и рурални развој

- Право

- Рударство

- Шумарство

- Хемијско инжењерство и технологије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана