Зелено свјетло за укидање акциза на гориво

СРНА
Зелено свјетло за укидање акциза на гориво

САРАЈЕВО - Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је данас у Сарајеву да је Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, којим је на пола године предвиђено укидање акциза на нафтне деривате, усаглашен са Уставом БиХ и правним системом.

Предложеним законом, који је на дневном реду сутрашње сједнице Дома народа, предвиђена је могућност да Савјет министара по истеку рока продужи примјену Закона за још три мјесеца.

Комисија је утврдила да је Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, чијим би се усвајањем омогућило да родитељ дјетета с тежим сметњама у развоју има право да ради само половину пуног радног времена, усаглашен са Уставом и правним системом БиХ, те подржао принципе предложеног закона.

Утврђено је да је Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који се односи на повећање плата запосленима у институцијама БиХ са најнижим коефицијентима, укључујући и запослене у Оружаним снагама и полицијским агенцијама, усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.

Комисија је оцијенила да Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик Дамир Арнаут и којим се ограничава највиша отпремнина на нивоу институција БиХ, није усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.

Чланови Комисије нису подржали Извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у 2021. години, док је подржан извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за прошлу годину.

У расправи о извјештају ВСТС члан Комисије Средоје Новић оцијенио је да нису довољно диференцирани проблеми са којима се суочава правосуђе БиХ и рекао да је забрињавајући податак да је у прошлој години покренуто 35 дисциплинских поступака против судија и тужилаца.

"Нисам видио да су предузете све мјере како би се елиминисали проблеми и како би се други угледали на то", додао је Новић.

Уставноправна комисија Дома народа није постигла договор у вези са захтјевом Уставног суда БиХ у вези са Захтјевом за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи, чији је подносилац члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Новић је у расправи о овом захтјеву истакао да ова комисија није надлежна за законе које је донијела Народна скупштина Републике Српске, али овај закључак није добио потребну подршку Комисије.

Комисија је препустила Уставном суду да одлучи о захтјеву за оцјену уставности члана 14 Закона о држављанству БиХ, који је поднио замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана