Привредници пријете да неће плаћати порезе

Марина Чигоја
Привредници пријете да неће плаћати порезе

Бањалука - Незадовољни пословним амбијентом у РС послодавци су јуче поново затражили доношење новог закона о раду запријетивши да ће, уколико до тога не дође, предузети радикалније мјере протеста попут обустављања плаћања пореза и доприноса.

Челници пословне заједнице су послије сједнице Скупштине Уније удружења послодаваца РС истакли да само привреда плаћа трошкове кризе и да су неприхватљива нова оптерећења као што је најављено поскупљење струје.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истакао је да је једина тачка дневног реда био застој у реформи радног законодавства.

- Већ пет година се говори о новом закону о раду, али још ништа није учињено. Ресорно министарство је главни кривац за застој у реформи радног законодавства, јер су они једини за то децидно задужени, али имамо утисак да подлијежу притисцима синдиката - рекао је Шкребић и поновио да послодавци кроз ту реформу не траже значајна умањења радничких права, већ да се раздвоји рад од нерада и да се тај закон усагласи са другим.

Казао је да ће закључци са сједнице бити упућени Влади РС и да ће, уколико владина радна група за реформу радног законодавства не крене да ради, бити приморани да примјене радикалније мјере.

- Данас је било разних приједлога, али ми заиста желимо да ово питање ријешимо споразумно. Један од приједлога, који ми у овом тренутку не желимо у нади да ће и Влада и синдикат озбиљно схватити наше упозорење, био је да се престане са плаћањем пореза и доприноса - казао је Шкребић.

Говорећи о могућем поскупљењу струје за привреду од 19 одсто, Шкребић је рекао да би то био огроман удар, који би за посљедицу вјероватно имао умањење плата за тај проценат.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић нагласио је да су прошле године укинуте субвенције за привреду од 20 милиона КМ, да је враћен само дио неопорезивог дијела плате.

- То указује да само привреда сноси терет кризе. Свим буџетским потрошачима су враћене плате на ниво прије смањења. Имамо ситуацију да се повећањем цијене струје у том сектору, који има највеће плате, покушава закрпити још једна рупа. На привреду се сваљује и порез за поплављена подручја, а изостаје помоћ предузећима која су поплављена - нагласио је Тривић.

Он је додао да послодавци нису задовољни доношењем нових реформских закона, јер дио администрације који ради на томе не исказује реалну жељу.

- Поставља се питање какав ће бити њихов крајњи резултат. С једне стране се смањује стопа доприноса, а с друге стране се повећава цијена струје и ПДВ, што не може допринијети побољшању стања у привреди - истакао је Тривић и навео да су велики проблем и дуговања државе према послодавцима.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Јанко Петровић је казао да је основни проблем изостанак реформе јавног сектора.

- С друге стране, све иде преко леђа привреде. Поскупљење струје многе фирме сигурно не би преживјеле. Прије тога би требало да буду исцрпљене све резерве у "Електропривреди", јер их имају много, почев од њихових плата - рекао је Петровић.

Директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић је рекао да је амбијент у којем послују изузетно неповољан не само због нових намета, већ и због политичких питања.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да одлука о поскупљењу струје није још донесена, али да ће евентуално поскупљење пратити социјални програм за категорије грађана који имају мала примања и којима би то био додатни терет.

- Влада РС не одобрава поскупљење струје и о овом питању одлучује Регулаторна комисија за енергетику РС, која кроз тарифни поступак оцјењује захтјеве произвођача електричне енергије и процјењује да ли они са постојећим трошковима могу обезбиједити нормално пословање или им је потребна виша цијена - истакао је Ђокић.

Закључци

Унија удружења послодаваца РС у закључцима је изразила резерву у погледу резултата рада радних група које је Влада основала. Изразили су и забринутост због сета реформских закона којим је предвиђено смањење опорезивања рада, а чије је ступање на снагу условљено доношењем закона на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана