Привредна комора: Неопходна хитна реализација е-Управе

Srna
Foto: srna

БАЊАЛУКА - Неопходна је хитна реализација е-Управе, која са собом носи и друге законске и организационе измјене, као и омогућавање континуитета реализације дигиталне трансформације за постојећа привредна друштва кроз Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Републике Српске, закључено је у Бањалуци на састанку 15 привредних друштава из сектора информационо–комуникационих технологија /ИКТ/.

На састанку, који је организовало организовало Удружење за ИКТ у Привредној комори Српске у сарадњи са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске, закључено је и да је неопходна хитна имплементација рјешења из ИКТ сектора путем подстицајних средстава.

Циљ данашњег "Отвореног разговора" било је упознавање са реалном ситуацијом у пословању привредних друштава у сектору ИКТ-а, као једног од најзначајнијих технолошких покретача развоја привреде, саопштено је из Привредне коморе Српске.

На догађају, којем су присуствовали представници 15 привредних друштава из сектора ИКТ, представљене су и активности Удружења сублимиране у документу који је Комора претходно, са приједлозима, послала надлежном министарству.

У току "Отвореног разговора", између осталог, истакнуто је да је прекретница у којем се налази привреда битна са становишта брзих промјена и изазова са којима се институције државе, али и привреда морају партнерски и изнад свега стручно опходити са заједничким циљевима и стратешким правцима дјеловања.

ИКТ сектор је, како је напоменуто, индустрија која је данас у улози најбољег сарадника, визионара, инвеститора и партнера на припреми и реализацији програмских активности Министарства, а исто тако ИКТ сектор види ово министарство као партнера који може помоћи у савладавању и превазилажењу тешкоћа са којима се компаније из сектора ИКТ сусрећу.

Истакнуто је да су све активности сектора ИКТ увијек усмјерене према другим секторима привреде, институцијама средњег и високог образовања, а такви облици синергијског и партнерског односа се морају развијати значајније и брже, јер су кадровска основа за функционалност система.

Учесници састанка сагласни су да су Министарство и Влада Српске реализатори процеса потпуне и сврсисходне дигитализације јавне управе, стварања државног ДАТА центра, јачања "клауд" система, реализације дигиталног потписа и дигиталног печата, интероперабилности података и подстицаја дигиталне трансформације у привреди која се треба проводити системски, дефинисане стратешким и акционим плановима те оснаживањем и укључивањем академске заједнице, уз потпуно ангажовање домаћег ИТ сектора.

Привредна комора Српске је у претходном периоду већ формирала Центар за дуално образовање и образовне политике, Едукативни Центар Коморе и Центар за дигиталну трансформацију, који је сада непосредни инкубатор за дигитализацију и дигиталну трансформацију цјелокупне привреде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана