Умјесто гардеробе шију памучне маске

Милијана Латиновић
Умјесто гардеробе шију памучне маске

БАЊАЛУКА - Поједина привредна друштва у Републици Српској преоријентисала су своју производњу и почела са израдом памучних заштитних маски за потребе својих запослених и надлежних служби у њиховим локалним заједницама, а у складу са расположивим репроматеријалом, спремна су да помоћ пруже и становништву..

У Привредној комори РС истичу да због ширења вируса корона на домаћем тржишту недостају заштитне маске, те да су због тога анкетирали привредна друштва текстилне индустрије с циљем изналажења рјешења.

- Маске углавном израђују од памука и служе за вишекратну употребу. Посебно истичемо да постоје предузећа из ове области која су спремна да се потпуно преусмјере или да дио својих капацитета преоријентишу на производњу маски, за шта им је неопходно обезбиједити репроматеријал - истакли су у Привредној комори и додали да је до сада 12 предузећа изразило спремност да да­ свој допринос у превазилажењу овог проблема.

Међу онима који су одлучно стали у заштиту својих суграђана у вријеме ширења вируса корона је и предузеће “Пчелица Маја” из Билеће које производи дјечју одјећу, а у протеклих неколико дана сашило је више од 1.000 заштитних маски.

- Прве маске сашили смо за својих 27 запослених, а потом и за запослене у билећком Дому здравља, припаднике полиције и запослене у другим институцијама - рекао је за “Глас Српске” власник те фирме Драго Вујовић.

Додао је да је план предузећа да дневно шију бар око 1.500 маски и да пруже помоћ прво свима у својој општини, а потом и другима.

- Написали смо и препоруку за употребу, односно да се прије прве употребе маска опере на 90 степени, а потом изврши дезинфекција пеглом. Може се носити неколико часова, па и читав дан, у зависности од посла којим се бави онај ко је носи, а потом је потребно поново опрати и дезинфиковати - појаснио је Вујовић и додао да су све маске до сада поклонили, а уколико буду производили веће количине и маске стављали у продају, цијена би била око 1,5 КМ плус ПДВ, само да покрију трошкове рада.

Хуманост и одговорност у вријеме ванредне ситуације у Републици показује и текстилно предузеће “Сана линеа” из Костајнице које припрема 10.000 заштитних маски.

- Маске ће бити дониране радницима предузећа, привредним субјектима у општини и пословним партнерима - рекли су у фирми “Сана линеа”.

Маске за своје раднике сашили су и у предузећу “Смарт текстил” у Крупи на Уни, а намјеравају да помогну и осталим суграђанима.

- За своје раднике у овом и погону у Бугојну, те возачима сашили смо дупле маске. Уколико успијемо да обезбиједимо репроматеријал, спремни смо да шијемо маске и за грађане - рекао је за “Глас Српске” замјеник директора тог предузећа Алекса Гудало.

За помоћ и подршку спремна је и фирма “Гончин” из Градишке која запошљава 55 раника који производе радна одијела.

- Нисмо то раније радили, али смо спремни да помогнемо и у сарадњи са Привредном комором РС предузећемо све што буде потребно - рекао је директор фирме Данијел Гончин.

Материјал

Драго Вујовић истиче да тканине за прављење маски у фирми “Пчелица Маја” за сада имају, али да им недостаје гума.

- Немамо ластике која је потребна за маске, па се сналазимо на све могуће начине и користимо ластику намијењену за израду бретелица. Проблем је што је нема ни код наших добављача - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана