Преминула доцент бањалучког Универзитета Злата Марјановић

Г.С.
Преминула доцент бањалучког Универзитета Злата Марјановић

Злата Марјановић, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, преминула је јуче у Београду.

Марјановићева је преминула послије дуге и тешке болести, наведено је на сајту Универзитета у Бањалуци.

Др Злата Марјановић рођена је 12. априла 1966. године у Београду. 

На Катедри за етномузикологију Факултета музичких уметности Универзитета уметности у Београду дипломирала је 1990. године. На истом факултету је магистрирала 1997. године, са радом "Вокална музичка традиција Боке Которскеˮ и докторирала 2013. године на тему "Народна музика Боке Которске и Црногорског приморјаˮ.

Између 1998. и 2004. године радила је као етномузиколог у Ансамблу народних игара и песама Србије "Колоˮ. Од 2005. године радила је као професор етномузикологије, традиционалног пјевања, традиционалног свирања и народних ансамбала на Одсеку за традиционалну музику у СМШ "Стеван Мокрањацˮ у Краљеву, биљежећи бројне успјешне наступе у земљи и иностранству (Словенији, Црној Гори, Словачкој, Норвешкој итд). Од 2018. године радила је као доцент на Катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Још од студентских дана истраживала је проблеме вокалне, вокално-инструменталне и инструменталне традиције у Црној Гори (Бока Которска, приморје са залеђем, Цетиње и околина) и Србији (источна, југоисточна и сјеверозападна Србија, југоисточно Косово). Области њеног интересовања биле су историјски извори у етномузикологији, примијењена етномузикологија, промјене у традиционалној музици потекле из односа архаичног и савременог, посебно у оквиру културе Боке Которске, дијелова Црногорског приморја и континенталних дијелова Црне Горе.

Аутор је четири и коаутор двије књиге, а њених више од четрдесет научних и стручних радова објављени су у часописима, зборницима радова и монографијама у Србији, Црној Гори, БиХ, Мађарској, Литванији, Аустрији и Сједињеним Америчким Државама.

Мјесто и вријеме сахране доц. др Злате Марјановић биће накнадно саопштени,преноси АТВ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана