Преко новина и интернета продају вреће угља и биљке месождерке

Јасна Драгојевић
Преко новина и интернета продају вреће угља и биљке месождерке

Бањалука - Биљке месождерке, препариране животиње, ручни млин за бибер или вреће угља могу ће наћи у мору необичних огласа објављених у новинама или на интернету, путем којих грађани продају све и свашта.

Тајни живот биљака месождерки најбоље се може упознати уколико је имате у свом дому, каже један од продаваца. Да има много заинтересованих за ову необичну биљку потврђују и бројна питања која су упућена на његов интернет оглас. Објашњава да људе највише интересује да ли ова биљка једе муве и друге мање инсекте.

- Ова биљка кошта 20 марака, а долази у посебно посађеном супстрату. Временом се од једне биљке развије и још мањих - наведено је између осталог у огласу.

Власник месождерки будућим купцима поручује да има свега још неколико примјерака, па уколико неко жели да ова биљка буде његова, треба што прије да се јавити.

Међу необичним предметима може се пронаћи и стара руска пегла из 1966. године. Љубитељима старина на располагању су и многи предмети који се и даље могу употребљавати.

- На продају је ручни млин за бибер, још у функцији, старосна доб непозната - оглас је који је срочен у Брчком.

У њему је наведено и да млин спада у антиквитете, те да је цијена 40 КМ, а замјена за нешто друго не долази у обзир.

Међу старом војном опремом се може пронаћи и гас-маска коју је 1938. године користила војска Краљевине Југославије, али и француски двоглед који је некада био у рукама солунаца.

Велике хладноће повећале су и потражњу за огревом, због чега је широм РС завладала права помама за пелетом, угљем и дрвима, а један продавац се досјетио да путем огласа прода неколико врећа угља.

У огласима се могу пронаћи и разноврсни ручни радови, као што су хеклани столњаци, за које њихови власници тврде да "никад не излазе из моде".

За студенте и ђаке који не желе да загрију столицу, већ до оцјене хоће да дођу путем преваре на интернет оглашивачима могу се пронаћи "убице"и камере.

- Изнајмљивање ове бубице је 20 КМ, а камере је 60 КМ. Онима који желе да изнајме и камеру и бубицу дајем попуст, па за то треба да издвоје 75 КМ - наведено је у огласу, путем којег је могуће изнајмити и систем против ометања, како не би били откривени током коришћења ове опреме.

Један становник Бијељине љубитељима морских дубина понудио је препарираног јастога, чији је власник навео да је ријеч о правој ријеткости међу сувенирима, који је првокласно урађен. У Фочи је могуће купити препарираног дивојарца, а он кошта 600 марака.

Гоблен 600 марака

У једном од огласа продавачица Вилеровог гоблена из Бањалуке, није жељела да открије много, већ нас је позвала да дођемо да се увјеримо у љепоту овог ручног рада.

- Гоблен је урамљен и кошта 600 марака. Не долази у обзир да спуштам цијену, а најбоље је да га дођете видјети - рекла је власница овог рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана