Преко ноћи постају наставници математике

Драгана Келеч
Преко ноћи постају наставници математике

Бањалука - Професор физичког васпитања у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Српцу од ове школске године предаваће математику, захваљујући томе што је на Интернационалном универзитету у Брчком за само мјесец успио да добије увјерење о положеним испитима из четврте године на студију математике.

Како сазнаје “Глас Српске”, професор који је завршио ДИФ, примљен је за наставника математике у овој србачкој школи, јер је био једини кандидат за то мјесто.

Он је на конкурс доставио увјерење о положеним испитима из четврте године, коју је уписао 6. августа ове године на Интернационалном универзитету у Брчком, а који лиценцу за рад има од октобра прошле године.

О колико испита је ријеч, те да ли је довољно компетентан да држи наставу из овог предмета, директор ове школе Милена Шаула није жељела да коментарише, истичући да је то случај за просвјетну инспекцију.

- Тачно је да смо запослили кандидата који је доставио увјерење о положеним испитима из четврте године Интернационалног универзитета у Брчком. Имали смо још једног кандидата, који је такође био студент ове установе, а који је поштом послао увјерење да је дипломирани наставник информатике и математике. Међутим, он се није јавио на разговор, тако да смо запослили кандидата који је преостао - казала је Шаула.

Руководство школе “Јован Јовановић Змај” није имало избора јер дјеци нема ко да предаје математику, па је наставника са увјерењем универзитета из Брчког запослило на одређено вријеме.

Шаула је нагласила да се у овој школи, као и многим другим широм Српске, суочавају са проблемом недостатка наставника математике, због чега су принуђени да запошљавају неверификовани кадар.

Предсједник Aктива директора школа Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор Рајна Солдат каже да је упозната са овим случајем и истиче да је немогуће да за тако кратко вријеме неко савлада градиво из математике и постане наставник, а посебно да за мјесец положи испите из четврте године.

- Немогуће је да за тако кратко вријеме било ко стекне знање и држи наставу из тешког предмета као што је математика. Као наставници смо огорчени због тога, а оно што је најгоре јесте чињеница да уопште више немамо овог кадра, због чега ускоро неће имати ко да дјецу учи математику - истакла је Солдатова.

Ректор Интернационалног универзитета у Брчком Велимир Сотировић потврдио је да овај универзитет има лиценцу од 10. октобра 2011. године, и истакао да сви студенти на њему стичу квалитетно знање и не добијају га “преко ноћи”.

- Aко су неки од наших студената успјели да добију дипломе, онда је ријеч о онима који су се преквалификовали, односно преписали са других факултета, те имали једну годину да одслушају - казао је Сотировић.

У Инспекторату РС рекли су да је за контролу на овом универзитету надлежна просвјетна инспекција Брчко дистрикта, из које јуче нисмо успјели да добијемо информацију да ли је било жалби на издавање диплома или рад Интернационалног универзитета.

У Одјељењу за образовање у Влади Брчко дистрикта рекли су да нису имали никаквих притужби на кадар који се школује на Интернационалном универзитету.

Кадар

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школама у Српској највише недостају наставници математике, физике и руског језика због чега наставу тих предмета изводе неверификовани наставници.

- Током школске 2011/12. надостајало је 157 наставника за одређене предмете. Aко се на расписан конкурс за упражњено мјесто наставника у основној школи не пријави кандидат који испуњава потребне услове у погледу нивоа и врсте образовања, директор може на одређено вријеме примити наставника без потребних услова најдуже једно полугодиште - рекли су у овом министарству. У средњим школама у РС лани је недостајао 51 наставник математике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана