Преко Дрине по шећер и уље

Анита Јанковић Речевић
Преко Дрине по шећер и уље

БАЊАЛУКА - Становници Зворника и других околних мјеста у Српској све масовније прелазе Дрину да би набавили основне животне намирнице које су у Србији, захваљујући ограниченим цијенама, знатно јефтиније него у домаћим маркетима.

У продавницама у Малом Зворнику и Лозници килограм шећера кошта око 1,50 КМ а у Зворнику двије КМ. Такође, за литар уља у Србији треба издвојити нешто више од три марке, док се у Српској не може купити испод 5,5 КМ. Велике цјеновне разлике уочавају се и код других производа попут хљеба, брашна и млијека, а све то је више него довољан разлог десетинама грађана Зворника да свакодневно пређу у Србију, обаве куповину и уштеде коју марку у кућном буџету.

Потврђује то предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић који тврди да 90 одсто ове популације куповину основних животних намирница обавља по продавницама у Малом Зворнику.

- Два хљеба у Малом Зворнику коштају 70 динара, што је око 1,20 КМ, а код нас се један не може купити за мање од 1,50 КМ. Млијечни производи су јефтинији за двадесетак одсто, а знатно су ниже и цијене поврћа, расада, брашна, као и готово свих других намирница. Одласком у Мали Зворник само по два литра уља прави се солидна уштеда, што је пензионерима од велике користи - прича Михајловић и додаје да становници Зворника годинама купују у Малом Зворнику те да је ограничење цијена шећера, брашна, уља, млијека и свињског меса које су власти Србије увеле почетком године, само омасовило те одласке.

У редовне набавке “преко границе” већ мјесецима одлази и Зворничанка М. И., захваљујући чему мјесечно успије уштедјети и до стотину марака.

- Откако је Србија ограничила цијене редовно купујем храну у Малом Зворнику, и не само ја већ и моји пријатељи. Наши трговци су претјерали са поскупљењима, а будући да одлазак у Србију за нас не представља додатни трошак, јер прелазимо преко пјешачког моста у центру града, уштедимо фину суму. За новац који нам остане боље да платимо рачуне него да га дамо локалним трговцима - испричала је ова Зворничанка.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић истиче да, иако и овај семберски град граничи са Србијом, за сада нема масовнијих одлазака по основне животне намирнице те да се ради о спорадичним случајевима.

- Разлика која постоји у цијени хране није посебно велика да би се исплатио прелазак границе. У овој кризи људи калкулишу, воде рачуна о сваком фенингу па тако кад се урачуна потрошено гориво на одлазак, чекања на граници, а плаћа се и прелазак моста око три КМ, не исплати се ићи по двије киле шећера или брашна - наводи Василић.

Прелазак у Србију, према његовим ријечима, добра је рачуница само накупцима који се баве препродајом робе.

- Они сигурно купују на стотине килограма шећера, брашна, уља да би шверцовали ту робу код нас, али то је друга прича - наводи Васић.

Да грађани Српске прелазе у Србију потврђују и трговци у пограничним мјестима попут Лознице, Малог Зворника и Прибоја наводећи да основне животне намирнице посљедњих мјесеци купују више него иначе.

- Купци из Српске месецима масовно долазе у куповину код нас и највише узимају шећер, уље и брашно - рекла је радница у маркету из Лознице Жељка Васиљевић и додала да су до уназад неколико мјесеци грађани Србије ишли у Српску по јефтиније гориво, а да је сада ситуација обрнута, с тим што становници са лијеве обале Дрине границу прелазе да би куповали основне животне намирнице.

У Министарству пољопривреде Србије истакли су да је тржиште у тој земљи слободно, да ограничења у куповини нема, због чега се дешавало да поједини пазаре и по 200 килограма шећера, што је у једном моменту и довело до несташице тог производа.

- Нарочито је то изражено у пограничним просторима, људи покушавају пребацити робу преко границе због виших цена да би трговали - рекао је раније министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Лијекови

Предсједник Удружења пензионера у Зворнику Бране Михајловић каже да грађани, осим по храну, у Србију редовне одлазе да би куповали лијекове.

- Лијекови су по неколико пута јефтинији у Србији, ситуација је таква већ годинама, тако да је постало потпуно нормално да набавку свега што нам је потребно обављамо у апотекама у Малом Зворнику или другим мјестима Србије - рекао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана