Преговори о минималцу у ћорсокаку

Маријана Миљић
Преговори о минималцу у ћорсокаку

Бањалука - Преговори о новом износу најниже плате у РС запали су у ћорсокак тек што су почели, након што радна група, сачињена од представника послодаваца, синдиката и Владе, задужена да предложи износ минималца, није пронашла заједнички језик.

Поменуту радну групу формирао је Економско-социјални савјет РС да би изанализирали тренутне економске показатеље, те размотрили приједлоге и радника и пословне заједнице те предложили износ минималца за 2017. годину.

Међутим, преговорили су запели на самом почетку, а рок од седам дана, који им је дат за договор, данас је истекао.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић, који је био члан радне групе, рекао је да на јучерашњој сједници нису могли постићи сагласност о параметрима за одређивање висине минималца.

- Предложили смо да се за утврђивање најниже плате користе износ просјечне потрошачке корпе, просјечне плате, реални раст БДП-а и продуктивност рада. Међутим, ови параметри нису наишли на одобравање представника Савеза синдиката РС, односно једини параметар који им је био прихватљив, је просјечна плата - рекао је Аћић.

Нагласио је да очекује да у идућих десет до 15 дана буде одржана сједница Економско-социјалног савјета, на којој ће социјални партнери поново покушати да пронађу заједнички језик о минималцу.

- Уколико Економско-социјални савјет не донесе одлуку, најнижу плату предложиће Влада Српске - навео је Аћић.

Члан радне групе у име Савеза синдиката РС Божана Радошевић је рекла да су они на састанку изнијели оквирне параметре.

- Ти параметри су БДП, који подразумијева номинални износ и стопу реалног раста, индекс индустријске производње, робну размјену, просјечну плату, животни стандард. У обзир треба узети пад броја незапослених посљедњих година, али и раст запослености. Иницијатива синдиката је да најнижа плата износи 50 одсто од просјечне - рекла је Радошевићева.

Представник радне групе у име Министарства рада и борачко-инвалидске заштите била је Мира Васић, која јуче није могла да каже постоји ли и даље могућност за договор.

Просјечна плата

Просјечна нето плата у РС исплаћена у октобру износила је 837 КМ, што је за 2,3 одсто више у односу на исти период прошле године, те за 1,1 одсто мање у односу на септембар.

Најнижу плату од 370 КМ у РС прима 33.539 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана