Представљен пројекат “Образовање за запошљавање” који финансира ЕУ

Г.С.
Представљен пројекат “Образовање за запошљавање” који финансира ЕУ

САРАЈЕВО - Европска унија осигурала је 2,6 милиона евра како би помогла властима у БиХ у побољшању капацитета и структура у планирању образовног процеса и унапредила квалитет образовних резултата кроз пројект “Образовање за запошљавање” који је представљен данас онлајн.

Истакнуто је да ће се пројект осврнути на постојеће недостатке, посебно на неусклађеност система образовања и оспособљавања с потребама тржишта рада и указати на начине њиховог рјешавања кроз развој модерних услуга цјеложивотног професионалног усмјеравања, затим бољим високим образовањем и стручним образовањем и обуком.

Да би се олакшао прелаз од образовања до радног мјеста, наведено је да морају бити побољшане политике каријерног усмјеравања. Према искуству европских земаља, одговарајућа политика каријерног усмјеравања може утјецати на планирање уписне политике и смањити стопу незапослености.

Неке од земаља западног Балкана придружиле су се Европској мрежи за цјеложивотно планирање каријере, што БиХ планира учинити.

Пројекат ће, такође, помоћи у развоју нових студијских програма и курикулума за учитељске факултете засноване на исходима учења, који ће укључивати ​​модерне наставне методологије и кључне компетенције у складу са усвојеним квалификацијама и професионалним стандардима за наставнике.

Помоћник министрице за образовање Министарства цивилних послова БиХ Аднан Хусић изјавио је да данашњи састанак значи и званично отпочињање имплементације наведеног пројекта у трајању од 30 мјесеци.

“На пројектни задатак сагласност су дале све образовне власти у Босни и Херцеговини, те да би се његова имплементација требала одвијати кроз четири компоненте: прелазак са образовања на рад; осигурање квалитета високог образовања; реформу иницијалног образовања наставника, те развој људских ресурса у образовном сектору”, рекао је Хусић.

Шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ Џанлука Ванини изразио је задовољство што данас уиме Европске уније најављује отварање тог пројекта који ће се бавити врло релевантним областима образовања у БиХ, посебно реформом образовања наставника и развојем модела за праћење напретка реформских процеса базираног на екстерним евалуацијама образовних система кроз међународна тестирања ученика као што су PISA, PIRLS и TIMMS.

“Када су почетком ове године објављени PISA резултати ученика из Босне и Херцеговине, показало се да треба уложити знатан напор како би се ови резултати подигли на ниво просјека ЕУ”, нагласио је Ванини. 

Пројект “Образовање за запошљавање” помоћи ће јачању капацитета особља у министарствима образовања у БиХ, агенцијама, педагошким институтима и школама да редовно процјењују ситуацију у образовном сектору и користе резултате те процјене за истраживање и планирање образовних политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана