Празници подижу цијену прасића

Јана Кезић
Празници подижу цијену прасића

БАЊАЛУКА - Узгајивачи свиња у Српској задовољни су потражњом за товљеницима, а у сусрет свињокољу, ветеринари упозоравају да месо треба прегледати, како би избјегли евентуално заражавање трихинелом, која често може довести и до смртних исхода.

Обичај широм Српске је да се свињокољ обавља у другој половини новембра и почетком децембра, јер су баш тада најпогодније временске прилике, као што су завршени и сви послови на њивама. Они који увелико оштре ножеве, морају бити свјесни кобних посљедица ако занемаре ношење меса на анализу те поједу заражено.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић казао је за “Глас Српске” да цијене прасића у овој години нису више у односу на лани.

- Цијене прасића у тежини до 30 килограма се крећу од три до 3,5 КМ плус ПДВ, а на пијаци су исте цијене само без ПДВ-а. А што се тиче товних свиња за клање, оне се крећу од три марке до 3,20 КМ по килограму - казао је Маљчић. Потражња је, како каже, солидна с обзиром на то да свиња изнад 100 килограма нема.

- Прасићи ће од католичког Божића вјероватно поскупјети, а цијена товних свиња вјероватно ће се задржати на истом нивоу - рекао је Маљчић.

Пољопривредни произвођач из Ламинаца Ранко Сарајлић који продаје товне свиње казао је за “Глас” да се цијене крећу од 2,70 до три марке по килограму.

- У поређењу са прошлом годином ситуација је гора, јер су значајно скочили трошкови производње, док је цијена отприлике остала иста као прошле године - казао је Сарајлић.

Како је додао, пољопривредници сматрају да би до поскупљења требало  доћи јер се под овим условима производње и цијенама не исплати радити.

Испред меснице “Дубравац” из Бањалуке Далибор Дубравац казао је да се цијена рањеника креће од три до 3,20 КМ, док цијена прасића иде и до четири марке по килограму.

- До краја године неће доћи до поскупљења, а послије тога не знамо шта ће бити. Видјећемо каква ће бити цијена на тржишту - казао је Дубравац, истичући да је потражња остала иста као и прије годину дана, захваљујући сталним муштеријама.

Из Ветеринарског института РС “Др Васо Бутозан” поручили су да људи масовно доносе месо на анализу, али не у обиму као раније, а разлог томе лежи у великом броју новоотворених приватних амбуланти.

- У овој години откако је кренуо свињокољ у посљедњих мјесец дана, имали смо неколико контрола и нисмо имали позитивних узорака - казали су у Ветеринарском институту. Како су додали, они који су одговорни према себи и својој породици доносе месо на анализу.

- Апелујемо на све, без обзира на то да ли је купљена жива свиња па је клана или у свом свињцу одгајана да би се морало прегледати, јер трихинела не само да угрожава здравље људи него доводи и живот у опасност и изазва смрт - казали су у Ветеринарском институту. Додали су да се цијене прегледа за домаће свиње крећу од осам до 10 КМ, а узорак који се донесе до 12 сати, може бити готов истог дана.

- Ове године није било зараза дивљих свиња. Претходних година је било случајева, с тим што су ловци свјесни опасности те један дио њих увијек доставља месо на преглед - казали су у Ветеринарском институту.

Минић

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић потврдио је за “Глас” да  ловачка удружења и Савез редовно контролишу месо дивљих свиња.

- У протекле двије године нисмо имали ситуација са зараженим месом, али нажалост прије је било немилих догађаја, када су се заразиле групе ловаца због хране од заражене дивљачи - казао је Минић и апеловао на све грађане да носе месо на анализу, јер само на тај начин могу сачувати свој и животе најмилијих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана