Правни факултет у Бањалуци: Уз квалитетну наставу стасавају најбољи правници

Драгана Келеч
Правни факултет у Бањалуци: Уз квалитетну наставу стасавају најбољи правници

Бањалука - Врхунски опремљене мултимедијалне сале, амфитеатри и судница, модернизована практична настава, те висок ниво међународне, али и сарадње са домаћим институцијама, само малим дијелом осликавају рад Правног факултета Универзитета у Бањалуци, на којем сваке године стасавају најбољи будући правници.

Декан Витомир Поповић поносан је на рад те високошколске установе, која се, како каже, по много чему разликује од других факултета.

- Ми смо факултет који у ходу прилагођава своје наставне планове и програме, што други не раде деценијама. Схватили смо да морамо пратити које су то потребе заједнице и какве образовне профиле она тражи и тако функционишемо - казао је Поповић.

Према његовим ријечима, из тог разлога су у неколико наврата искључивали одређене предмете за којима је у правној заједници престала да постоји потреба.

- Са друге стране, увели смо предмете који су постали неминовност. Без обзира на то шта мислили о Европској унији, то је највиша регионална организација која има око 500 милиона становника и наметнула нам се потреба за посебним изучавањем права у ЕУ - истакао је Поповић.

Он је нагласио да посебно дају шансу младим и марљивим људима који су завршили овај факултет, па ће ускоро бити примљено шест или седам асистената који су имали просјек изнад девет.

Ипак, најважније од свега је да студенти стекну квалитетно образовање, чему, како каже Поповић, цијели колектив овог факултета безрезервно поклања пажњу.

А да су студенти и њихово квалитетно стручно напредовање увијек на првом мјесту, потврђују и сами студенти, који истичу да су посебно задовољни што са тог факултета излазе са квалитетним практичним знањем, на којем им могу позавидјети све колеге из региона, али и из цијеле Европе.

- Ако поредимо наш факултет данас и прије десет година, примјетан је огроман напредак. Студенти сада знају да напишу готово сва правна акта - прича поносно студент четврте године Правног факултета Јована Комљеновић.

Осим квалитетном наставом студенти су задовољни и сарадњом са руководством факултета.

Предсједник Студентског савеза Правног факултета Миле Аљетић каже да студенте и наставно особље тог факултета одувијек веже један чврст мост добрих односа.

- Заједно разговарамо и дјелујемо у свим правима и обавезама студената и факултета - истиче Аљетић и додаје да је фокус њиховог рада образовно-хуманитарног карактера, због чега ће у идућем периоду промовисати што бољу сарадњу између студената из РС и Србије.

Практична настава

Продекан за наставу Правног факултета у Бањалуци Дарко Радић каже да студенте настоје што квалитетније оспособити за њихов позив кроз теоријски и практични дио наставе.

- Правницима су неопходне практичне вјештине. Из тог разлога на наш факултет долазе адвокати, тужиоци и судије. Исто тако и студенти иду у казнено-поправне заводе, судове, адвокатске канцеларије, Институт за судску медицину у Београду, Народну скупштину РС, Владу, тачније, настојимо им обезбиједити што већи избор, да би се упознали са што више институција и добили што вреднија искуства - нагласио је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана