Повећан број саобраћајних незгода

nezavisne.com
Повећан број саобраћајних незгода

Бањалука, Сарајево - Број саобраћајних удеса у Републици Српској од почетка ове године до 25. маја је повећан, а већи је и број настрадалих лица у саобраћајним несрећама, па се поставља питање зашто пооштрене казне које је у фебруару прошле године донио нови Закон о безбједности саобраћаја БиХ не дају оне ефекте који су најављивани - мање саобраћајки.

С друге стране, иако је у прва четири мјесеца ове године у појединим кантонима ФБиХ дошло до повећања броја саобраћајних незгода, укупан биланс кад се зброје подаци из свих кантона показује да је дошло до смањења броја саобраћајних удеса у овом ентитету.

“Од почетка године до 25. маја евидентиране су 3.562 саобраћајне незгоде, што је за 320 незгода, или за девет одсто, више него у истом периоду прошле године”, наводи се у саопштењу МУП-а РС и истиче да је неприлагођена брзина један од најчешћих узрока повећања броја саобраћајних незгода.

Нагласили су да ће МУП РС током јуна спроводити акцију појачане контроле саобраћаја, с акцентом на контролу брзине кретања возила.

“С обзиром на то да је неприлагођена брзина била узрок саобраћајних незгода у 21,9 одсто случајева, МУП РС апелује на возаче да вожњу и брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима”, савјетују у МУП-у.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је за “Независне” да није добро то што за више од годину дана, од како је донесен нови закон, нису измијењени подзаконски акти који га прате.

“Није добро што није измијењен Закон о саобраћајној сигнализацији. Оне жуте табле за обавјештења за насеље више нису мјеродавне за ограничење брзине јер је потребно поставити знак за насеље, а тај знак се не може поставити док се не донесе правилник”, појашњава Радовић.

Истакао је да ће на основу узрока саобраћајних незгода, које ће бити детаљно разматране у наредном периоду, бити утврђивано које је још мјере неопходно предузимати како би се њихов број смањио.

Према његовим ријечима, најважније је стабилизовати стање и зауставити тренд раста броја саобраћајних незгода.

“Измјена закона и повећање казни су свакако утицали на возаче да мање чине прекршаје, али с обзиром на то да је прошло много времена од његовог доношења и код возача је попустио тај страх од закона”, сматра Радовић.

Постоје подаци, појашњава Радовић, да поједине полицијске управе имају знатно већи број саобраћајних незгода, док друге, како тврди, биљеже смањење.

У ФБиХ је, с друге стране, према подацима Федералне управе полиције у прва четири мјесеца дошло до смањења броја саобраћајних незгода.

Према изводу из информације о стању сигурности, у прва четири мјесеца 2018. године биле су укупно 7.364 саобраћајне незгоде, што је за 573 незгоде мање него лани.

Иако је у укупном билансу о саобраћајним незгодама у ФБиХ забиљежено смањење, у појединим кантонима је дошло до повећања броја удеса.

У МУП-у ЗДК су казали да је број саобраћајних незгода у овом кантону у прва четири мјесеца 2018. године повећан, али да је мањи број смртно страдалих лица.

Шевал Ковачевић, вјештак саобраћајне струке, казао је да су учесници у саобраћају и једног и другог ентитета, када је у питању саобраћајна култура, готово једнаки.

“Највећи страх који учесници у саобраћају имају је страх од казне и одузимања возачке дозволе, али у принципу није довољно контролисати само брзину”, сматра Ковачевић.

Он додаје да је потребна присутност припадника полиције на путевима, како би их учесници у саобраћаја видјели и имали бојазан од контрола.

“С друге стране, учесници у саобраћају имају већу сигурност када виде припаднике полиције”, истакао је Ковачевић за “Независне”.

Казао је да су, када су у питању узроци саобраћајних незгода, то углавном неприлагођена брзина, непрописно претицање, неспособност за вожњу, уживање опојних средстава и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана