Послодавци забринути због могућег поскупљења струје

Срна
Послодавци забринути због могућег поскупљења струје

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ требала би да на наредној сједници разматра одлуку о корекцији цијена електричне енергије за привредне субјекте у ФБиХ у 2024. години.

Раст цијена чини се неминован због губитака предузећа "Електропривреда БиХ" и катастрофалних резултата пословања, ниже продајне цијене мегават-часа у односу на производну, пише данашњи "Аваз".

Од процената поскупљења зависиће и посљедице по привреду ФБиХ, али и грађане који су већ оптерећени разним поскупљењима.

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца кантона сарајево Суад Ећо рекао је да су привредници забринути због најава, али и неких уговора које су добијали од "Електропривреде БиХ" који подразумијевају раст цијена од 50 до 265 одсто.

"То ниједна економија не може поднијети. Очекивали смо поскупљење, али у односу који смо имали и ове године, јер је и законом прецизирано да струја у једној календарској години може поскупјети до 20 одсто, али је очигледно да наредну годину нећемо дочекати са тим процентом", закључио је Ећо.

Влада ФБиХ прогласила је јуче стање угрожене безбједности снабдијевања електричном енергијом за 2024. годину, усљед пораста цијена и недовољне понуде електричне енергије на тржишту, чиме је створен правни основ за контролу цијена струје.

Доношењем ове одлуке створен је правни основ да Влада ФБиХ поступи у складу са одредбама Закона о електричној енергији, односно да у стању угрожене безбједности снабдијевања може увести посебне мјере којима ће прописати начин и услове за формирање и контролу цијена електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана