Пошиљка меса старог 35 година упалила аларм

Анита Јанковић
Пошиљка меса старог 35 година упалила аларм

Бањалука - На граничним прелазима у БиХ појачане су контроле због страха да на тржиште ове земље не би доспјела храна сумњивог квалитета и поријекла.

Контроле су пооштрене послије информација да је месо замрзнуто 1982. године бродом стигло у црногорску Луку Бар.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је Канцеларији за ветеринарство БиХ у петак издат налог да појача контроле приликом увоза хране у ову земљу, нарочито из Црне Горе.

- Немамо потврде да се такав брод заиста и појавио и не знамо коме би требао товар меса замрзнутог осамдесетих година. Разговарао сам и с министром пољопривреде Србије и они такође немају било каквих конкретних података, али су такође појачали контролу - рекао је Шаровић.

Да су контроле на границама пооштрене казао је и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба.

- То увијек радимо кад се појави било каква информација или сумња на квалитет хране која се увози - рекао је Калаба.

Управа царина Црне Горе у петак је саопштила да замрзнуто месо није стигло у Луку Бар.

- Такав товар није стигао на контејнерски терминал, нити смо добили информације о приспијећу такве пошиљке, што је стандардна процедура како би било који брод могао ући у Луку Бар - рекли су у Управи царина Црне Горе.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да су произвођачи из РС више пута упозоравали на то да на наше тржиште стиже старо месо.

- Говорили смо да је месо које се увози у РС и БиХ старо по неколико година или мјесеци, али изгледа да је оно много старије - рекао је Маринковић и упозорио потрошаче да су акцијске цијене примамљиве, али да је домаће месо много квалитетније и безбједније за исхрану.

Према ријечима предсједника Удружења узгајивача свиња РС Мише Маљчића, примјер из Црне Горе је аларм надлежнима да коначно измијене Правилник за продају свјежег меса којим би био одређен лимит продаје по месницама и маркетима.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да је случај у Црној Гори само један у низу, с разликом што је испливао у јавност.

- Кобасица која кошта двије марке је направљена од старог меса, јер је немогуће да буде толико јефтина, а да је од квалитетног меса. Отворили смо границе за смеће од хране, због чега нам се пољопривреда срозала до дна - каже Усорац.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да поред низа докумената увозник мора да има и увјерења Канцеларије за ветеринарство БиХ, те надлежних инспекцијских служби на нивоу ентитета о квалитету меса.

- Без ових увјерења месо не може проћи царинску контролу - рекао је Ковачевић.

Контрола меса у РС

Ветеринарска инспекција РС обавила је у првој половини године 636 контрола, док су општинске инспекције спровеле 5.545 контрола месница, фарми и других објеката у којима се производи и продаје месо.

По налогу инспекције уништено је око 800 килограма меса и производа од меса које није било прописно прегледано, као и 205 килограма производа животињског поријекла.

- Уништено месо није било прикладно за људску употребу због непосједовања ознака ни печата као доказа да је обављен ветеринарско-санитарни преглед меса, нити је предочена потребна ветеринарска документација - рекла је портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана