Порезници убрали рекордне 2,353 милијарде марака

Маријана Миљић
Порезници убрали рекордне 2,353 милијарде марака

Бањалука - Пореска управа РС прикупила је прошле године 2,353 милијарде марака прихода, што је највећи износ од када је прије деценију и по почела са радом.

Рекордан резултат у Пореској управи приписују свакодневним активностима које спроводе - од контрола до јачања услуга и модернизације пословања.

- Позитиван ефекат на наплату имала је и примјена новог интегрисаног информационог система којим је омогућено аутоматско издавање опомена и израда рјешења принудне наплате. Тиме је отворена и могућност да преусмјеримо запослене на друге послове који дају резултате - казао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Активности порезника допринијеле су повећању прихода у прошлој години за осам одсто или 176,5 милиона марака у односу на годину раније, а раст је забиљежен у свим сегментима.

Од доприноса се на рачун јавних прихода слило 1,5 милијарди марака, што је за седам одсто или 101,1 милион више него у 2016. години. У Фонд за пензијско и инвалидско осигурање прикупљено је 798,8 милиона, Фонд здравственог осигурања 572,1 милион, а у Фонд за дјечју заштиту 60,2 милиона марака.

Од директних пореза убрано је 466,6 милиона марака, што је за седам одсто или 32,4 милиона више него 2016. године. Највећи раст наплате у овом сегменту остварен је код пореза на доходак од којег је прикупљено 234,3 милиона КМ, што је повећање за 18,2 милиона на годишњем нивоу.

Од осталих јавних прихода прикупљено је 395,8 милиона, што је за 13 одсто или 45,1 милион марака више него годину раније. Највећи раст остварен је код такси и накнада од којих је инкасиран 246,1 милион, док се од приређивања игара на срећу слило 25,1 милион КМ. Порески обвезници уплатили су на рачун јавних прихода у прошлој години и 13,58 милиона марака на основу заосталих обавеза за Фонд солидарности за обнову РС, основан послије катастрофалних поплава.

Привредници истичу да је на већу наплату прихода утицао и раст привредне активности у прошлој години.

- Повећан је број запослених, а и плате су у привреди благо порасле. Све је то утицало на већу наплату прихода. Простора да се још више новца убере има, само надлежне институције треба да раде свој посао и то ће и постићи. Треба повећати обухват пореских обвезника и санкционисати оне који крше законе и не измирују своје обавезе. Раст прихода треба да прати и смањење стопе пореза и доприноса - каже предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Предузећа

Прошле године је у РС регистровано више пореских обвезника него што их је одјављено. У регистар је у прошлој години уписано 1.190 обвезника и 2.934 предузетника. У истом периоду одјављено је 329 пореских обвезника и 1.176 предузетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана