Порезници плијене 324 милиона марака

Марина Чигоја
Порезници плијене 324 милиона марака

Бањалука - Пореска управа РС води 144.119 поступака принудне наплате због дуга "тешког" 324 милиона КМ.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић истакла је да су лани покренули 51.400 поступака због дуга од 113 милиона, а да су наплатили 45 милиона марака.

- У прва два мјесеца текуће године покренуто је 8.587 поступака принудне наплате због дуга од 24,1 милион КМ. Наплаћено је шест милиона, док је споразумима о одгођеном плаћању обезбијеђено 1,4 милиона КМ. Поднијели смо и 114 захтјева за упис хипотеке - казала је Видовићева.

Прва и најефикаснија мјера коју порезници предузимају је пљенидба жиро-рачуна или готовине, а након тога се иде на запљену покретне и непокретне имовине.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да послодавци подржавају активности Пореске управе и да се залажу за побољшање финансијске дисциплине.

- Ми инсистирамо на томе да Пореска управа редовно контролише сва предузећа и да не дозволи ниједном пореском обвезнику гомилање дугова. Стопа пореза и доприноса могла би бити знатно нижа када би сви порески обвезници редовно измиривали своје обавезе - истакао је Шкребић.

Он је истакао да је терет трошкова државне администрације пао на предузећа која редовно плаћају своје обавезе.

 - С друге стране неки гомилају дугове и на крају им се они отписују, а радницима се из неких фондова повезује радни стаж и додатно се угрожава буџет. То мора да буде спријечено. Ми из Уније удружења послодаваца не можемо да схватимо да се некоме дозволи да нагомила обавезе и да Пореска управа, након што у предузећу буде покренут стечај, нема одакле да наплати потраживања јер пореске обавезе премашују дужникову имовину - рекао је Шкребић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је ефикасан и ажуран рад Пореске управе пресудан у наплати дуга.

- Проблем је била досадашња пракса да тек када дуг постане превисок почиње да се приступа мјерама за наплату. Наш судски систем је веома спор и сама Пореска управа не може то урадити на ефикасан начин. Зато је основна ствар да се одређене активности морају спроводити на вријеме. Не смије се дозволити да дођемо у ситуацију да се реагује када више нема могућности за наплату. То је значајан проблем који оптерећује буџет РС - нагласио је Павловић.

Додао је да је смањен прилив новца у буџет по основу кредита и да се због тога много више пажње посвећује његовом пуњењу из домаћих извора.

- Због тога је и Пореска управа постала ажурнија у односу на ранији период. Али, ако боље погледамо структуру дуга видимо да је износ дијела који је за отпис и који никада неће бити наплаћен плод дугогодишњег слабог рада Пореске управе - нагласио је Павловић.

Дуг пореских обвезника у РС на крају фебруара износио је 1,4 милијарди КМ и мањи је за 100 милиона или за седам одсто у односу на крај 2013. године.

Контроле

Зора Видовић је истакла да је задовољна и са контролама које су спровели у протеклој години.

- Обављено је 4.400 теренских контрола и у њима је утврђен 51 милион КМ обавеза које су порески обвезници прикрили - казала је Видовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана