Помама за одјећом из друге руке

Јасна Драгојевић
Помама за одјећом из друге руке

Бањалука, Приједор - Продавнице половне одјеће постају све популарније у Републици Српској, због чега увоз гардеробе "из друге руке" и ове године биљежи раст.

Трговци у овим радњама кажу да их не чуди што половна роба иде као алва, јер је, како тврде, ријеч о квалитетној углавном брендираној одјећи, па је неријетко пазаре и они са дубљим џепом.

- Роба нам често пристиже, али и брзо плане. Прво се разграбе капути, који су првобитно коштали и неколико стотина марака, док се код нас могу купити за највише 30 КМ - рекли су у једној бањалучкој продавници половне робе.

Додају да међу купцима има и мање избирљивих којима је на првом мјесту цијена, па они углавном бирају јефтинију одјећу, на примјер мајице које коштају само марку.

- Имамо мајице од марку до три, кошуље су од двије до пет марака, док су дебљи џемпери у просјеку пет марака. Међу муштеријама имамо свих генерација, од ђака, до пензионера и сви су задовољни квалитетом робе - кажу бањалучки трговци половном робом.

У прилог томе да је половна одјећа веома тражена на домаћем тржишту говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО ) БиХ, према којима је за првих 11 мјесеци 2016. године у РС увезена ова роба у вриједности милион марака.

- Од 1. јануара до 30. новембра увезена је 401 тона половне одјеће и других кориштених текстилних производа - рекли су у УИО и додали да се ова одјећа највише увозила из Њемачке, Италије, Швајцарске, Словеније.

Половну одјећу продају и путем интернета, а у једном од таквих оглашавају да су цијене већ од 30 фенинга, а на питање шта продају за ту цијену, одговарају "готово све".

- За 30 фенинга продајемо сву одјећу по комаду, мајице, панталоне и још много тога. Џемпери су само пола марке, док бунде и ципеле имамо већ од марку - каже овај продавац додајући да је роба квалитетна и увезена из чак пет земаља.

У једној радњи у Приједору кажу да већина грађана нема одбојност према овој одјећи, а многи чак често свраћају и уживају бирајући брендирану робу.

- Имамо редовне купце који код нас купују одјећу за сваку сезону. Многи се обрадују када пазаре готово нову гардеробу познатих свјетских брендова, коју не могу пронаћи у бутицима - напомињу у овој радњи.

Продаја на вреће

Поједини трговци у продавницама половне гардеробе муштеријама нуде попусте приликом куповине веће количине, односно куповину "на вреће".

- Цијене кориштене одјеће "на врећу" крећу се од пет до седам КМ, а могуће је купити и на килограм што кошта у просјеку четири марке - рекао је један од трговаца.

Просјечне цијене половне одјеће

МАЈИЦЕ 1-3 КМ

КОШУЉЕ 2-5 КМ

ЏЕМПЕРИ 5 КМ

КАПУТИ 10-30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана