Пољопривредници морали да врате 130.000 КМ

Данијела Бајић
Пољопривредници морали да врате 130.000 КМ

БАЊАЛУКА - Да у Српској има пољопривредника који злоупотребљавају подстицаје потврђује податак Инспектората РС да је током прошле године произвођачима, код којих су утврђене неправилности, наложено да ресорном министарству врате скоро 130.000 марака.

Како су из Инспектората РС за “Глас Српске” навели, републички и локални пољопривредни инспектори су од 353 контроле кориштења средстава подстицаја неправилности утврдиле у 66 случајева, због чега је издато 57 прекршајних налога у укупној вриједности од 66.000 КМ, те поврат подстицаја у укупном износу од 129.167 марака.

- Неправилности које су утврђене односиле су се на то да додијељена средстава нису утрошена у складу с Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, односно утрошена су ненамјенски или су остварена на основу нетачно наведених података - кажу у Инспекторату. 

Неправилности су, додају, утврђене у областима премија за произведено и продато поврће, премија за приплодне крмаче, подршке самозапошљавању дипломираних инжењера пољопривреде, подршке капиталним инвестицијама у ловству те подршке воћарској производњи као и пословним активностима удружења жена.

С обзиром на то да је протеклих дана ступио на снагу нови Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села те да овогодишњи аграрни буџет износи 180 милиона КМ, пољопривредна инспекција ће, како су најавили, у интензивним контролама на терену предузети све мјере са циљем спречавања злоупотреба.

- Циљ рада пољопривредне инспекције јесте да својим активностима обезбиједи снажну подршку домаћој пољопривредној производњи и честитим произвођачима, који улажу велике напоре на унапређењу и повећању производње. У наредним данима пољопривредни произвођачи могу очекивати интензивније инспекцијске контроле - поручили су из Инспектората.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић рекао је за “Глас” да су контроле дале одређене резултате.  

- На терену већ годинама уочавамо да појединци, како би добили подстицаје, пријављују површине које уопште не засију или пријаве више стоке него што имају. Такође, имам информацију да је било случајева да поједини пријаве површине које им уопште не припадају и слично - казао је Маринковић.

Узимајући у обзир да је ове године аграрни буџет већи, Маринковић је поздравио најаве ресорног министра да ће од марта контроле подстицаја бити још оштрије јер, како каже, постоји могућност малверзација.

- Надам се да ће пољопривредни произвођачи схватити озбиљно те контроле и да се више не исплати лажирати податке - казао је Маринковић.

Инспекторат

У Инспекторату РС су истакли да је у 2021. години извршено 476 контрола кориштења средстава подстицаја.

- Од укупног броја извршених контрола било је девет неправилности те је рјешењима инспектора наложен поврат средстава подстицаја у износу од 87.148 КМ - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана