Пољопривредници из РС и ФБиХ формирају удружење на државном нивоу

klix.ba
Пољопривредници из РС и ФБиХ формирају удружење на државном нивоу

Пољопривредници из РС и ФБиХ данас су одржали иницијални састанак на којем су поручили да ће се ускоро удружити у једно удружење како би притиснули бх. власт и Европску унију којима, како кажу, желе бити партнери за бољу и јачу пољопривреду.

Иако још нису договорили детаље о оснивању удружења, данашњи иницијални састанак удружења пољопривредника из Федерације БиХ и Републике Српске велики је корак ка томе.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац поручио је како ће њихова циљна група бити сељаци који не могу сваки дан доћи до надлежних.

"Желимо бити партнер Парламентарној скупштини, Предсједништву БиХ и Савјету министара. Желимо створити услове у овој држави да и сељак може производити, да се осјећа као човјек и да не гледа и у небо и у власт. У небо морамо гледати, али не и у власт која мора водити рачуна о својим грађанима и пољопривредницима. Ми требамо бити удружење од друштвеног интереса. Ако властима нису у интересу субјекти који производе храну, онда не знам ко јесте", казао је Усорац, преноси Кlix.ba.

Он додаје како је оснивање министарства пољопривреде на државном нивоу политика у коју се они не желе петљати.

"Само желимо изједначити услове у БиХ да пољопривредник у било којем мјесту мора имати исте услове, а с друге стране желимо изједначити своје услове с онима које уживају пољопривредници у Европској унији. Како ће то власт провести, то је политика, али ми не желимо да власт смета пољопривреди, већ да ствара услове за бољу производњу. То значи да буду исти подстицаји, кредити или инвестиције за пољопривреднике у било којем дијелу БиХ. Ми смо у РС ове године извршили контроле и нашли смо људе који немју посијаног ни дулума пшенице, а пријавили су више од девет хектара засијане пшенице. Имамо људе који не предају млијеко, а добили су потврде од ветеринара па добивају подстицаје. Све оне који неоправдано узимају новац из буџета пољопривреде желимо ликвидирати. Они су нама рак рана. Узимају наше паре", нагласио је Усорац.

Пољопривредници додају како желе подржати све пољопривреднике млађе од 40 година који су будућност наше земље.

"У БиХ имамо више од 2.000 празних села. Често се говори како грађани БиХ одлазе из земље, али то су уствари сељаци. Испред амбасада су редови таквих јер сељак може све радити када оде у Њемачку, Швајцарску, било гдје", истакао је Усорац.

Када је ријеч о Федерацији БиХ, прошле године је 3.500 предмета везаних за пољопривредне потицаје послано на испекцију.

"Радимо да искоријенимо све неправилности", казао је Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ те наставио: "Од обећања ребаланса буџета нема ништа, а тренутни буџет није одржив за пољопривреду. Тешко је доћи до неких европских фондова јер Европа неће да прича са стотину субјеката и нивоа власти. Ми ћемо се залагати да све буде на једној адреси и да сви пољопривредници буду на истој равни".

Пољиопривредници ускоро најављују нови састанак те званично удруживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана