Пољопривредници чекају договор о аграрном буџету: Сви желе дупли дио колача

Анита Јанковић Речевић
Пољопривредници чекају договор о аграрном буџету: Сви желе дупли дио колача

БАЊАЛУКА - Пољопривредници широм Српске убрзано спремају захтјеве с којима ће пред ресорног министра када се буде распоређивало 180 милиона КМ, колико ће износити аграрни буџет у идућој години, а судећи према плановима које су сковали сви желе дупло више новца за свој рад и труд.

Према досадашњој пракси произвођачи су за преговарачки сто у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС сједали крајем године да би се оквирно договорили о расподјели аграрног буџета. С обзиром на то да нова влада још није формирана консултативни састанак са представницима пољопривредних удружења вјероватно ће се десити тек у јануару 2022. године, али то није омело домаће мљекаре, сточаре, воћаре, пчеларе и друге произвођаче да скроје планове о расподјели милиона.

Највећи дио колача прижељкују мљекари који се надају да би као подршку производњи могли добити око 60 милиона КМ.

- Наши подстицаји морају бити равни онима у ФБиХ. Код њих је ове године подстицај по литри млијека 45 фенинга, а код нас 25. Мљекарска производња је угрожена и треба покушати спасити све што се спасити да. Мљекарском сектору ове године припало је око 30 милиона марака, а у 2022. години очекујемо дупло - каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Владимир Усорац за “Глас”.

Први човјек повртара у Српској наводи да су ове године добили 3,6 милиона КМ, а да у наредној сезони очекују чак више него дупло.

- Планирамо да тражимо 10 милиона КМ и то два милиона за пластеничку производњу, а осам за подршку текућој производњи. Тражићемо и да премија идуће године буде фиксна и то 15 фенинга по килограму поврћа, а до сада је била до 0,15 КМ, као и да се на марку повећа износ по литри регресираног дизела, јер је издвајање за гориво, уз вјештачко ђубриво, наш највећи трошак - каже предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало.

Повећање средстава од 30 до 40 одсто у односу на овогодишњи износ у идућој години очекују произвођачи товне јунади.

- Већи подстицаји ће нам пружити шансу да зановимо и унаприједимо производњу - прича предсједник Удружења узгајивача товне јунади у Српској Горан Митровић за наш лист.

Удружење воћара РС идуће седмице имаће састанак на којем ће усагласити захтјеве с којима ће пред министра, а предсједник удружења Драгоја Дојчиновић каже да се неће задовољити мрвицама као ранијих година.

- Ове године су нам припала два милиона КМ, што је и те како мало и зато ћемо сада тражити да субвенција за произведено и продато воће буде фиксна, око 0,25 КМ по килограму произведених јабука и крушака. Лани је то било седам фенинга - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Дамир Барашин истиче да су ове године на име подстицаја добили око милион КМ, а идуће очекују дупло.

- Надам се да ће подстицај по кошници бити 10 КМ, а када то обрачунамо са бројем кошница, дођемо до износа од око два милиона КМ - наводи Барашин.

Узгајивачи свиња прижељкују између седам и девет милион марака, јер им је толико требало да подигну производњу која је већ неко вријеме у паду.

- Веома је важно да будемо сви заједно конструктивни и тих 180 милиона КМ усмјеримо у развој. Морамо поставити пољопривредну производњу на јаке темеље, а то планирана средства за аграрни буџет могу - тврди предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић.

Капиталне инвестиције

Мишо Маљчић каже да је против милионских издвајања за капиталне инвестиције у моменту када већина производње није рентабилна.

- Бесмислено је да нам се новац нуди за тракторе, нову механизацију јер од чега да купујемо то када не остварујемо приходе - каже Маљчић.

И Драгоја Дојчиновић тврди да воћари нису у могућности да улажу у капиталне инвестиције те да из те ставке повлаче минимално средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана