Полицијски час могућ на локалу

Милијана Латиновић
Полицијски час могућ на локалу

БАЊАЛУКА - Локалне заједнице у којима корона настави да дивља саме ће предузимати крупније кораке у складу са епидемиолошком ситуацијом, а на располагању су им мјере од ограничавања броја људи на једном мјесту, скраћивања радног времена пословним субјектима, затварања школа до увођења полицијског часа ако затреба.

 

О тренутном стању и евентуалном доношењу нових мјера у петак су разговарали директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић и представници девет локалних заједница у којима је протеклих дана погоршана епидемиолошка ситуација. Зељковић је за “Глас Српске” рекао да ће општине и градови већ у понедјељак на састанцима локалних штабова размотрити епидемиолошку ситуацију на својој територији и поступити у складу са смјерницама Института.

- Очекујемо да идуће седмице донесу приједлоге мјера, те да нас обавијесте које кораке су предузели. Мјере зависе од општине до општине, а на располагању су ограничавање максималног броја људи на одређеним мјестима, било да је ријеч о приватним или јавним окупљањима, скраћивање радног времена, до увођења полицијског часа. Све ће зависити и од узрока повећања броја заражених - појаснио је Зељковић.

Говорећи о наглом скоку броја новозаражених у појединим локалним заједницама, Зељковић каже да су “кривци” углавном приватна весеља, а понегдје су извори заразе и одређени пословни субјекти.

- Оно што сви истичу као велики проблем јесте чињеница да грађани не желе да пријаве контакте и то нам свима у овој борби представља огроман проблем - нагласио је Зељковић. Он је истакао и да проценат позитивних у односу на број тестираних у појединим локалним заједницама иде и до 80 одсто, што је огромно оптерећење за здравствени систем у тим заједницама и у болничком сектору у тим регијама.

Мјере на локалном, али и републичком нивоу у петак су разматране и на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације, који је одлучио да се ђаци од понедјељка враћају у школске клупе, те да буду настављене све спортске активности дјеце и омладине, као и продужени боравак и јутарње чување.

Републички штаб је задужио локалне штабове и све васпитно-образовне установе да прате епидемиолошку ситуацију и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе РС, те уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе и прелазак на наставу на даљину.

- Приједлог за обустављање наставе може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења - појашњено је из Штаба.

Осим тога, донесен је и закључак којим се до 16. новембра ограничава радно вријеме од шест до 22 часа свим угоститељским објектима, што се односи и на приређиваче игара на срећу.

Мјере на локалу још протеклог мјесеца пооштрила је Фоча, а први човјек те општине Радисав Машић каже да су углавном приватна окупљања највећа жаришта ширења вируса.

- Покушавамо заједно са свештеницима да апелујемо на грађане да ове године славе прослављају искључиво у кругу породице, те да у храмове улазе с маском, јер смо примијетили да када улазе у цркву скидају маску као да је капа, да им се објасни да то није гријех и да на литургијама бораве с маскама - рекао је Машић. Додао је да од понашања грађана зависи да ли ће у наредном периоду пооштравати мјере.

- Нисмо још у фази да морамо увести полицијски час, али ако буде потребе, и то ћемо разматрати јер здравље је најважније - поручио је Машић.

Начелник Теслића Милан Миличевић каже да је број заражених у тој општини повећан, али да ситуација није алармантна.

- Мјере које је донио Републички штаб на снази су у нашој општини и нису пооштраване, осим што градски вртић неће радити до 8. новембра јер имамо четворо заражених радника у тој установи - рекао је Миличевић.

Према подацима Института, у петак је “ковид 19” потврђен код још 648 становника од 1.227 тестираних, а пријављено је и девет смртних случајева, чиме је тренд неповољних бројки настављен. Највише новозаражених, чак 189 је из Бањалуке, гдје је на Малти у петак почело тестирање грађана у њиховим аутомобилима.

У бијељинском Дому отворена је друга “ковид” амбуланта јер се, због великог броја грађана који сумњају да су заражени, дуго чекало на преглед, а ова установа ангажоваће све љекаре са евиденције Бироа за запошљавање, као и друго медицинско особље које буде неопходно због све већег броја заражених вирусом корона.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана