Полицајац мотри на дјецу у свакој школи

Данијела Бајић
Полицајац мотри на дјецу у свакој школи

БАЊАЛУКА - Основци и средњошколци у Српској од 1. септембра за вријеме боравка у школи све вријеме биће под будним оком школског полицајца, који ће поред обезбјеђења објекта и службене дужности, имати и улогу предавача и савјетника којем ће се моћи обратити ђаци, наставници али и родитељи.

У току је обука за 150 полицијских службеника који ће од почетка школске године бити распоређени у образовним установама у Српској, а спроводи се као дио мјера и активности на превенцији вршњачког насиља и малољетничке делинквенције у школама.

Начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова (МУП) РС Миле Шикман истакао је за “Глас Српске” да обука траје три дана и обухвата различите теме које се тичу рада полиције са дјецом, превентивних активности, али и репресивних.

- По завршетку појединачне обуке по полицијским станицама, а уочи почетка школске године, у Бањалуци ћемо одржати заједничку обуку која ће озваничити почетак њиховог рада у улози школског полицајца. Њихова улога биће вишеструка. Један од задатака школског полицајца јесте да се побољша клима на релацији ученик - наставник - родитељ - казао је Шикман.

Додао је да је овој обуци претходила селекција полицајаца и доношење плана и програма за њихову обуку.

- Школски полицајци ће настојати да што више са ђацима причају о вршњачком насиљу, како га препознати, затим о штетности опојних дрога и алкохола, утицају друштвених мрежа и да тако стекну што веће повјерење у припаднике МУП-а, којима ће бити слободни да пријаве негативна понашања којима могу бити изложени или су свједоци - рекао је Шикман и додао да ће у свим школама у Српској бити полицајац.

Према његовим ријечима, истраживања МУП-а су показала да дјеца у школама врло позитивно гледају на улогу полицајца и сматрају да наведена активност може допринијети повећању степена безбједности у школама.

- У наредном периоду, кад пројекат отпочне, процјењиваћемо да ли ће бити потребе за додатним полицајцима и обукама. Оно што је сигурно јесте то да ћемо наставити градити и развијати ову активност. Сигуран сам да ће труд свих нас дати очекиван резултат и то је највећи бенефит - истакао је Шикман, подсјетивши да ово није први пројекат тог типа.

Полиција Српске је са циљем смањења малољетничке делинквенције организовала предавања у школама од 2009. године.

- Резултат тога је да данас имамо смањење малољетничке делинквенције у односу на 2005. годину за десет одсто. Тада је удио малољетника био је изнад 13 одсто, док је сада испод три одсто - казао је Шикман.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина, Лопаре и Угљевик Предраг Рачановић рекао је да ће школски полицајац бити од великог значаја у школи.

- Један од наших приједлога за подизање безбједности у школама на претходним састанцима актива директора, било је присуство полицајца у школи. Они ће сигурно допринијети већој безбједности како ученика тако и наставног и ненаставног кадра - казао је Рачановић.

Одлуку надлежних поздравили су и директори, наставници и родитељи малишана из других школа у Српској.

Предсједник Актива средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић казао је да ће сад колико-толико бити спокојнији с обзиром на дешавања у региону и свијету.

- И прије неколико година имали смо школског полицајца који је био на располагању у више школа и били смо мирнији - казао је Бајић.

Мјере

На стручном колегијуму министра унутрашњих послова РС Синише Карана, који је одржан у понедјељак у Полицијској управи Бијељина, констатовано је да је МУП реализовао значајан дио мјера предвиђених Планом мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције за 2022-2027. годину, а односе се на почетак школске године.

Циљ овог стратешког документа јесте унапређење степена безбједности у и око основних и средњих школа у Српској, а једна од можда најзначајнијих јесте увођење школског полицајца у школе са почетком нове школске године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана