Појас вежу, али гас не смањују

Милијана Латиновић
Појас вежу, али гас не смањују

Бањалука - Страх од високих казни које прописује нови Закон о безбједности саобраћаја БиХ натјерао је возаче у Републици Српској да више вежу безбједносни појас, али не и да "попусте" папучицу гаса.

Нешто више од мјесец од почетка примјене новог закона, подаци које су на терену прикупили из Министарства унутрашњих послова РС показују да се највећи број прекршаја у саобраћају односи на невезивање појасева. Број оних који су прекршили овај пропис преполовљен је од када се примјењују нове законске одредбе.

- Ступањем на снагу новог Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, у периоду од 15. фебруара до 19. марта евидентирано је 3.960 ових прекршаја, док их је мјесец прије било 8.731 - навели су у МУП-у РС.

Истичу да је у истом периоду забиљежено 3.046 прекршаја прекорачења брзине, док је мјесец прије ступања на снагу нових прописа евидентирано 1.236 ових прекршаја.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је позитиван ефекат постигнут и прије ступања на снагу овог закона. За то су, како каже, најзаслужнији медији, који су извјештавали о казнама које очекују све оне који прекрше закон.

- За сада позитиван ефекат новог закона највидљивији је код везивања појаса, помак је очигледан, а увјерен сам да они који одлуче да поштују тај пропис, поштоваће и све остале - рекао је Радовић.

Истиче да је Агенција недавно радила истраживање на подручју Бањалуке када је ријеч о употреби појаса и да су резултати охрабрујући.

- На узорку од 1.000 возача, њих 68 одсто имало је везан појас, док је лани у истом периоду тај проценат био 48 одсто - истакао је Радовић.

Додаје да Агенција тренутно на подручју Бањалуке и Приједора спроводи акцију контроле превоза дјеце у ауто-сједалицама у аутомобилима.

- Испред обданишта ујутро и поподне евидентирамо колико родитеља правилно превози дјецу, а колико без ауто-сједалица, чиме ћемо утврдити и колико су нови законски прописи утицали на свијест родитеља - рекао је Радовић и додао да је лани приликом ове контроле утврђено да 40 одсто родитеља превози дјецу у ауто-сједалицама, док је неколико година прије тај проценат био свега 25 одсто.

Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Андрић каже да је став Министарства да је закон који је на снази сигурно много бољи у односу на претходни.

- Министарство ће по истеку три мјесеца примјене новог закона направити компаративну анализу која ће дјелимично дати одговор о учинку закона - рекао је Андрић.

Нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ ступио је на снагу 15. фебруара, а међу одредбама које доноси највише пажње привукле су високе новчане казне које су прописане за поједине прекршаје.

Тако је новчана казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико и за превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту сувозача, као и за кретање брзином већом за 30 километара на час од дозвољене.

Међу пооштреним казнама је и она за невезивање сигурносног појаса током вожње, а сви који прекрше ову законску одредбу платиће казну од 100 до 300 КМ.

Пјешаци

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да је од примјене нових законских прописа у саобраћају кажњено 77 пјешака.

- Највећи број пјешака кажњен је због преласка пута на удаљености мањој од 100 метара од обиљеженог пјешачког прелаза - рекли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана