Појачане контроле рампа за заражено месо из Бразила

А. Ј. Р.
Појачане контроле рампа за заражено месо из Бразила

Бањалука - Замрзнуто месо из Бразила заражено салмонелом, које је увезено на Балкан, не треба да брине грађане БиХ, јер се из ове јужноамеричке земље увози веома мало меса и месних прерађевина, а све подлијеже детаљним контролама, тврде у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

У овој институцији истичу да је у протекле двије године у БиХ увезено свега 14 пошиљки смрзнутог говеђег меса из Бразила, од чега у току ове године двије пошиљке, којима је допремљено 27.053 килограма меса.

Они наводе да, у складу са добијеним информацијама о опасним производима, гранични ветеринарски инспектори спроводе појачане контроле свих пошиљки при увозу у БиХ.

- Месо које се увози у БиХ пролази кроз низ контрола и да била увезена било која роба животињског поријекла, сваки произвођач мора бити регистрован у нашем регистру - истичу у Канцеларији за ветеринарство и додају да се, када буду остварени предуслови за увоз и роба дође на границу, она поново контролише, а уколико резултати прегледа буду незадовољавајући, роба се враћа или уништава.

Министарства пољопривреде у Албанији и Хрватској наложила су повлачење пилећег смрзнутог филеа из Бразила, јер су резултати показали да је месо заражено салмонелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана