Подстицаји најчвршћи ослонац пољопривредницима у кризи

 Анита Јанковић Речевић
Подстицаји најчвршћи ослонац пољопривредницима у кризи

БАЊАЛУКА - Редовна исплата подстицаја спас је за пољопривреднике у Српској који због временских неприлика, поскупљења репроматеријала и прекомјерног увоза редовно сабирају губитке, а 12,7 милиона КМ колико је прошле седмице легло на њихове рачуне сигуран је капитал за улазак у нови циклус производње.

Свјесни проблема с којима се свакодневно суочавају произвођачи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС посљедњег радног дана 2022. године исплатило је 10,76 милиона КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села. Исплате су извршене за укупно 25 мјера, а најзначајније јесу оне за тов свиња и модернизацију прерађивачких капацитета за шта је уплаћено 1,8 милиона односно 1,2 милиона КМ. Дан раније исплаћено је више од два милиона КМ, а те уплате односиле су се, између осталог, на премију за произведене и продате саднице, соју, регресирано гориво те за заштиту здравља биљака. 

- Укупан износ исплаћених обавеза из редовног аграрног буџета износи 60,9 милиона КМ, а када се у обзир узму и средства из Компензационог фонда РС закључно са 30. децембром 2022. пољопривредницима је исплаћено 92,2 милиона. Преостали дио плаћања из аграрног буџета биће извршен након обрачуна који се редовно врши након истека године, а међу којима је и децембарска премија за млијеко - навели су из министарства.

Узгајивач јунади и свиња из бијељинског села Магнојевићи, Миладин Петрић презадовољан је брзином уплате подстицајних средстава. 

-  Подстицаји за тов свиња по први пут су исплаћени крајем године за коју су и били намијењени. Раније су уплате обично биле у фебруару, а било је и година кад је новац стизао тек у априлу. Надам се да ће министарство задржати континуитет исплата и у наредном периоду јер нам, с обзиром на тржишне проблеме, то много значи - рекао је Петрић. 

Да су подстицаји у кризи спас за производњу сагласан је и Боро Тополовић из Сефероваца код Градишке који се бави товом свиња и садњом поврћа.

- У тову тренутно имам око 100 свиња, а кромпир, лук, лубеницу и купус сијем на двадесетак хектара. Цијелу прошлу годину исплата подстицаја је била на вријеме, а средства из посљедње уплате утрошићу за набавку ђубрива, горива и сјемена и то одмах сад у јануару јер кад се сјетва приближи цијене ће знатно скочити - прича Тополовић. 

Предсједник Удружења повртара РС, Дарко Илић каже да је континуитет исплате подстицаја од великог значаја, наводећи да се новац на њиховим рачунима задржи кратко због сталних улагања. 

- Мимо редовних средстава, лани нам је уплаћен и новац из Компензационог фонда РС, што нам је помогло да надокнадимо штету изазвану сушом и поремећајима на тржишту. У наредним данима очекујемо да ћемо добити рјешења за продато поврће, а према најавама ресорног министра Саве Минића убрзо након тога биће нам исплаћен и новац који ће код нас само преноћити. Тај капитал одмах ћемо уложити у пољопривредну сјетву, у коју ми повртари улазимо први - наводи Илић. 

Власник предузећа “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић каже да је ситуација у аграру изузетно тешка с обзиром да су цијене пољопривредних производа ниске  у односу на трошкове производње.

- Немамо много разлога за задовољство због чега очекујемо да исплата подстицаја буде редовна као протекле двије године. Бивши министар утабао је праву стазу и тим путем требало би наставити - закључио Сарајлић.

Већи буџет

Ранко Сарајлић сматра да ће аграрни буџет од 180 милиона ове године допринијети елиминисању дијела проблема и развоју пољопривреде.

- На располагању нам је више него дупло новца, а када се у обзир узме да је производња генерално мања импути по јединици производа биће далеко већи него ранијих година, што ће допринијети да лакше пребродимо кризу - тврди Сарајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана