Подршка и топла ријеч побјеђују потешкоће

Јелена Цвијановић
Подршка и топла ријеч побјеђују потешкоће

Бањалука - У Центру за социјални рад ускоро ће почети други циклус савјетовања за дјецу са сметњама у развоју узраста до десет година и њихове родитеље, у оквиру којег ће бити организована групна предавања и радионице, а они који буду жељели моћи ће појединачно да разговарају са стручњацима.

Ријеч је полугодишњем програму који се реализује под покровитељством УНИЦЕФ-а, а који би требало да почне до краја овог мјесеца. Координаторка услуге савјетовања Сандра Добријевић-Шипка каже да је један од циљева програма пружање помоћи и подршке родитељима и дјеци како би лакше одговорили изазовима.

- Теме којима се бавимо су породични системи подршке, брак и брачне кризе, брига о дјетету са сметњама у развоју, превенција занемаривања и злостављања, упознавање родитеља са правима из социјалне заштите и начиним њиховог остваривања - казала је Добријевић-Шипка.

Овакав вид савјетовања је нова услуга Центра, а први циклус организован је лани у септембру за родитеље и њихову дјецу са сметњама у развоју која имају од 12 до 18 година. Тада је у пројекту учествовало тридесеторо адолесцената и педесетак родитеља, а међу њима је била и Г. М., мајка тинејџера са сметњама у развоју која је веома задовољна програмом, а као једини недостатак је навела то што није постојао и раније.

- Овај програм је искорак у проблематици која окружује нашу осјетљиву групу, а особље Центра за социјални рад је, поред стручности, показало саосјећајност и приступачност, што је за сваку похвалу - каже Г. М. чији син има 17 година.

Она сматра да је добро то што су у овом програму заједно била дјеца приближног узраста и донекле сличних сметњи. Каже да је њеном сину било интересантно, те да је активно учествовао у савјетовању. Г. М. додаје да је, поред користи коју су имали од предавања, значајно и то што су родитељи који пролазе кроз сличне ситуације размијенили искуства.

- Има људи који се труде да схвате нашу ситуацију, али нико нас не разумије боље него они који имају исти проблем. Морамо се стално борити, радити, ослушкивати нашу дјецу. Неопходна је вјечна борба, много снаге и љубави, али то је борба која даје резултате - каже Г. М.

Према њеним ријечима, дјеци много значи подршка, због чега је веома важно да буду дио овог пројекта.

- Ова дјеца су искрена, спонтана, дивна и много захвална на свему што им се пружи. Они јако мало траже, а толико много су у стању да узврате. Дјеца са сметњама у развоју уз подршку могу да постигну много више него што се у почетку чини. Такође, њихове склоности и таленте треба градити и истицати јер им то диже самопоуздање - казала је ова мајка.

Коментаришући чињеницу да неки родитељи одбијају категоризацију дјеце са сметњама у развоју, ова мајка каже да то чине они који су неинформисани.

  • То сам урадила како би мој син могао да оствари права која му припадају. Родитељи дјеце која имају сметње у развоју треба да се фокусирају на то како да им помогну, а ово савјетовање је један од начина - казала је Г. М.

Подршка

Мајка тинејџера са сметњама у развоју Г. М. је казала да је веома значајно разумијевање друштва.

- Имали смо добру сарадњу у основној школи, а када су око вас људи који желе да помогну, тада можете много тога. Веома је важна подршка вршњака, али је потребно прво информисати родитеље. Неопходно је да као друштво у цјелини системски порадимо на томе. Дјеци са потешкоћама у развоју је потребно посветити више пажње, јер такве дјеце је све више - рекла је Г. М.

Неке од тема савјетовања:

- системи подршке,

- брак и брачне кризе,

- брига о дјетету са сметњама у развоју,

- превенција занемаривања,

  • - упознавање са правима социјалне заштите

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана