Почиње процјена штете од адаптираног ССП-а

Ведрана Кулага
Почиње процјена штете од адаптираног ССП-а

Сарајево - Стручњаци Свјетске банке почињу са прикупљањем података о штетним посљедицама пријемне адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ.

Договорено је то на састанку делегација министарстава пољопривреде РС и ФБиХ са представницима Свјетске банке који је јуче одржан у Сарајеву, уз присуство представника Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Састанком је практично започео рад на прикупљању података о евентуалним штетама од примјене адаптираног ССП-а.

Након што су недавно власти у БиХ постигле договор у вези са потписивањем адаптираног ССП-а, остало је отворено питање о помоћи пољопривредницима који би могли да се суоче са великим губицима након што примјена адаптираног ССП- почне 1. јануара идуће године.

Званичници у БиХ имају различите процјене тога колика би та штета могла бити, а коначну процјену даће Свјетска банка и она ће бити полазна основа за осмишљавање пројекта којима ће бити санирани губици.

Представници РС наглашавају да директна штета износи више од 220 милиона марака, док у институцијама БиХ тврде да је то око 70 милиона КМ.

Савјетник министра пољопривреде РС Гордана Роквић казала да је на јучерашњем састанку постигнут висок ниво сагласности о тој проблематици, нагласивши да су задовољни озбиљношћу коју је друга страна показала у самом почетку.

- Разговарали смо о подацима које је потребно прикупити да би анализа била урађена. Свјетска банка ће представницима ентитетских власти доставити захтјев за потребним подацима и послије тога се у БиХ очекује мисија тима Свјетске банке у другој половини септембра и тада ће се дискутовати о подацима који су прикупљени - рекла је Роквићева.

Један од захтјева ентитетских представника био је да анализа буде завршена до краја године, односно прије почетка нове буџетске године да би надлежни на вријеме имали све што је потребно за адекватно планирање. 

- Бићемо стално у контакту, размјењивати податке - рекла је Роквићева.

Истакла је да на јучерашњем састанку није било ријечи о цифрама када је ријеч о губицима који пријете пољопривредницима у БиХ.

- Анализа ће бити урађена по секторима који су кандидовани као најосјетљивији, а то су млијеко и млијечни производи, месо и месне прерађевине те воће и поврће. Што прије анализа буде завршена прије ћемо знати на чему смо - рекла је Роквићева.

Представник Министарства спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић рекао је да је ријеч о техничком састанку и да ће се овакви састанци одржавати и наредних неколико мјесеци.

- Суштина је да треба радити на прикупљању података о стању производње и конкурентности за све пољопривреднике. Ако се пусти нова количина робе са нултом стопом царине имаће проблема да пласирају своју робу и сада треба процијенити колико ће бити штете - прецизирао је Нешковић.

ССП је мјесецима био камен спотицања у БиХ јер није било сагласности свих страна у вези са предложеним измјенама.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац истакао је да договор мора бити испоштован, јер нема друге алтернативе.

- Сада ступају на снагу преговори и морамо да покажемо шта и колико губимо. Очекујемо објективан извјештај који ће показати да пољопривреда БиХ губи и да је на сцени озбиљна ситуација коју треба анализирати те оклонити негативне посљедице - рекао је Усорац.

Берлин

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић, како је раније најављено, требало да ускоро отпутује  у Берлин како би са надлежнима разговарао о проблемима са адаптацијом ССП-а између ЕУ и БиХ. На састанцима би требало да буде ријечи о операционализацији мјера за помоћ стабилизацији пољопривредне производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана