Почиње градња прелаза код “Братољуба”

Ведрана Кулага
Почиње градња прелаза код “Братољуба”

БАЊАЛУКА, ЗВОРНИК - Изградња граничног прелаза код моста “Братољуб” који већ повезује БиХ и Србију почиње у марту, потврђено је “Гласу Српске” у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у коју је из Правобранилаштва БиХ стигао позитиван одговор на уговор са изабраним извођачем радова.

Управа је, наиме, почетком прошле године добила шест понуда за изградњу граничног прелаза између Братунца и Љубовије, али је недостатак новца на одређено вријеме прекинуо конкурсну процедуру, те није било услова да са најповољнијим понуђачем буде потписан уговор.

Ситуација је промијењена када је крајем прошле године нови сазив Савјета министара БиХ одобрио потребна додатна средства за градњу граничног прелаза, а предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија тада је изразио наду да ће прије краја ове године прелаз бити отворен.

Посао је добила фирма “Еником градња” из Зворника, а укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона марака. У УИО су истакли да је план да финални уговор са извођачем буде потписан у току ове седмице.

- Након тога иду припреме, а увођење извођача у посјед планирано је за почетак марта - потврдили су у Управи.

У тендерској документацији за изградњу граничног прелаза је наведено да је рок за завршетак радова 350 календарских дана, рачунајући од дана увођења у посао, а изведени радови, како је наведено, морају бити урађени у складу са највишим професионалним стандардима. Један од услова за учешће на тендеру био је да фирма докаже да је у 2017. години позитивно пословала, као и то да је у посљедње три године имала промет од најмање 14 милиона марака за сваку годину.

У зворничкој компанији су рекли за “Глас Српске” да су спремни за посао.

 - Чекамо потписивање уговора и чим то урадимо, спремни смо за почетак радова и да то завршимо у предвиђеном року - поручили су из те компаније.

Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања прелаза још није у функцији. Србија је, према договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, а Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 квадратних метара треба да изгради БиХ.

На завршетак посла позивали су често и званичници Србије, указујући на значај оваквих пројеката, прије свега, за становништво и привреду.

Челници општине Братунац годинама истичу да су гранични прелаз и мост од огромног значаја за ту општину, али и за ширу регију. Транспортни правци ће, према њиховим ријечима, бити знатно скраћени и то ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине.

Опструкције

Званичници Републике Српске дуже вријеме су упозоравали да постоји бојазан да неко намјерно опструише изградњу заједничког граничног прелаза на мосту “Братољуб”, који повезује Братунац и Љубовију, иако је ријеч о важној комуникацији. Такав став је стизао и од званичника Србије који су и поздравили деблокаду и изразили наду да ће прелаз ускоро бити завршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана