Почео Божићни пост

ГС
Почео Божићни пост

Вишенедјељни пост, којим се православни вјерници припремају за најрадоснији празник, рођење Исуса Христа- Божић почео је данас. Осим уздржавања од мрсне хране и пића, ово је вријеме за молитву и покајање.

Божићни пост траје 40 дана, све до 7. јануара 2024. године, односно до прославе Божића.

Вјерује се да је Божићни пост уведен још у 4. вијеку, док је пуно трајање од 40 дана добио у у 12. вијеку.

У данима поста, вјерници ће се припремати за обиљежавање најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тијела и душе кроз исхрану, добра дјела и позитивне мисли.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост – односно уздржавање од хране животињског поријекла – нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

- Не говори ми “Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гњевног човјека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио?" - ријечи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана.

Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског поријекла 40 дана имају могућност тзв. “малог поста”, који траје седам дана.

Правила Божићног поста

Пост код православних вјерника значи неконзумирање хране и пића животињског поријекла, односно меса, млијека, јаја и животињске масти у периоду од 40 дана, до Божића.

На води се, односно строго, пости само сриједом и петком, док су понедјељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени, а суботом и недјељом се једе и риба. Дакле, то треба да изгледа овако:

- Сриједа и петак, пост на води

- Понедјељак, уторак и четвртак, пост на уљу

- Субота и недјеља, пост на уљу, уз дозвољену рибу

- Најстрожи пост је на Бадњи дан, када вјерници све до вечере посте искључиво на води.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана