Почело хлађење тржишта: Цијене некретнина падају

ГС
Почело хлађење тржишта: Цијене некретнина падају

БЕОГРАД - Раст цијена и нестабилност обиљежили су тржишта некретнина широм свијета током цијеле 2022. године.

И док се многи питају када креће хлађење тржишта, чини се да је оно већ почело и у Европи и у Америци. Поједини званичници сада најављују оштрији пад, прво на тржишту закупа, а то би могло да има и даљи епилог на цјелокупно тржиште.

Истина јесте да док је год тражње, и док је она у односу на понуду већа, треба очекивати и раст цијена. У посљедње вријеме овај однос у многим земљама, па и у Србији пољуљале су веће цијене стамбених кредита, али и спорија градња. Чињеница јесте и да је у грађевинарству инфлација узела данак, да хлађење лагано креће и да је све више грађана који се уздржавају од инвестиције. Није међутим такво понашање и правило и све је ствар од земље до земље, пише Б92.

Америчка министарка финасија Џенет Јелен јуче је била врло конкретна. Хлађење тржишта најавила је реченицом да се очекује да ће цијене некретнина пасти у наредних 6 мјесеци.

- Цијене некретнина за изнајмљивање пашће у наредних шест мјесеци, што би такође допринијело генералном побољшању ситуација - казала је америчка министарка финансија, говорећи о томе да снажно тржиште рада и напредак у обуздавању инфлације јесу показатељи који “уливају велику наду”.

С друге стране, стручњаци и аналитичари сматрају да европско тржиште некретнина пролази кроз врло лош и турбулентан период. Вриједност некретнина драстично је порасла током прошле и ранијих година, а сада се хлађење види у све више земаља. Цијена квадрата у појединим земљама пала је у просјеку за 15 одсто. Како се чини за сада, највише у Шведској.

Шведска

Пад вриједности некретнина већ је стигао у Шведску. Ова земља се тренутно суочава са једним од најтежих падова када су некретнине у питању, и тај пад пријети да се још више продуби. Цијене кућа већ су ниже за 12 одсто, а процјене су да би овај проценат могао да иде и преко 20. Стручњаци кажу да тржиште некретнина у Шведској пролази кроз “драматичне промјене”.

Грчка

Иако Грчка важи за једну од најпосећенијих туристичких дестинација, цијене некретнина нису толико високе када упоредимо са другим државама у Европи. Куће са плацем крећу се од 55.000 евра, док се апартмани могу наћи и за 39.000 евра, чак и мање. За грчко тржиште некретнина каже се да је стабилно и у овом тренутку нема процјена да би могло да буде значајнијих промјена.

Француска

Француска је још једна од држава Европе у којој је дошло до пада вриједности некретнина. Половина од 35 највећих градова у Француској биљежи пад цијена од три одсто у просјеку у односу на посљедња три мјесеца.

Велика Британија

Када говоримо о Великој Британији, ситуација је врло слична као код осталих држава у Европи, мада пад вриједности је процентуално мањи него у Француској. Просјечна цијена куће у овој држави пала је за 2,3 одсто прошлог мјесеца, што је најбржа стопа у последњих 14 година, док су кирије порасле.

У Србији и региону стабилно

Када је ријеч о Србији, тренд раста цијена некретнина задржао се током читаве прошле године, а како за сада ствари стоје постоји могоћност да се сличан тренд настави и у овој години. Највећа поскупљења биљежи Београд, што је и очекивано. У новембру 2022. издате су 2.782 грађевинске дозволе, што представља смањење од 16,6% у односу на исти период претходне године.

Грађевински сектор еврозоне претрпио је највећи пад од када је пандемија довела до застоја у економији 2020. године. Активност је опала у све три највеће економије Еврозоне: Њемачкој, Француској и Италији. Посљедња три мјесеца 2022. године била су најгори квартални учинак индекса од априла 2020. када је грађевинска активност поремећена због пандемије.

Црна Гора

Цијене некретнина у Црној Гори и даље расту. У овој земљи је цијена квадрата порасла за 40 одсто. Квадрат апартмана и станова у Подгорици креће се од 1.600 евра , па до око 2.000 највише. На мору је квадрат поскупио и више од 40 одсто - гарсоњера од 35 квадрата кошта у просјеку 250.000 евра. Оцјена је да се у Црној Гори цијене и даље држе.

Хрватска

Пандемија корона вируса, а онда и рат у Украјини те енергетска криза, зауставили су пуно тога у Хрватској али не и тржиште некретнина. Тржиште некретнина у Хрватској до прије три мјесеца, не само да је било активно него су и цијене некретнина отишле у небо. Другим ријечима биљежене су рекордне цијене некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана