Почела берба у Подрињу: Килограм малине неће испод четири КМ

Милијана Латиновић
Почела берба у Подрињу: Килограм малине неће испод четири КМ

БАЊАЛУКА - Берба малине у Подрињу је почела, а судећи према првим најавама хладњачара, који за килограм “црвеног злата” нуде четири марке, произвођачи су ове године коначно корак ближе да стану на зелену грану.

Експанзија узгоја малине у Српској, посебно у Подрињу, почела је прије неколико година, када су многи засадили хектаре и хектаре обрадиве површине. Труда је требало много, а зарада је била солидна. Након тог златног периода услиједио је суноврат малинарства, па је током једне сезоне килограм овог воћа плаћан свега 1,50 марака, а прије двије године цијена није прелазила 2,20 марака, док је лани за малину плаћано око 3,50 КМ. Произвођачи истичу да је овогодишњи род подбацио, али да је квалитет рода изузетно добар, што им даје наду да би и цијена могла пратити квалитет воћа.

У Удружењу малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” са сједиштем у Братунцу, које окупља највеће узгајиваче малине, истичу да је род за око трећину слабији од просјечног из претходних година.

- У сусједној Србији објављена је откупна цијена од 320 до 350 динара, што је од 5,3 до 5,8 марака за килограм прве класе малине, па и малинари у Подрињу очекују толико - рекли су у Удружењу “Виламет”.

Хладњачари, који су саопштили откупну цијену и за килограм малине нуде четири марке, истичу  да испод те цијене сигурно неће ићи.

Један од највећих откупљивача у регији Бирач, власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић, рекао је за “Глас Српске” да планира откупити око 1.500 тона овог воћа.

- Количине у малињацима су веће него лани, али нису у складу са очекивањима. Цијену диктира тржиште, али испод четири марке нећемо ићи, може бити само већа до краја бербе - казао је Ранкић, нагласивши да је за сада квалитет плодова добар. Додао је да воће откупљује и у ФБиХ.

Исту цијену за малину нуди и Стаменко Катанић из Скелана у Сребреници, који планира да откупи око 250 тона овог воћа.

- Очекујемо да би цијена могла расти до 4,5 марака, тржиште ће свакако имати завршну ријеч - истакао је Катанић.

Осврћући се на коментаре појединих произвођача који очекују цијену као у Србији, Катанић каже да је та прича нереална, јер цијену већу од пет марака нуде свега двије хладњаче за незнатну количину.

- Цијену у Србији дефинисаће велики хладњачари на простору Ариља - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана