Плишане играчке на “принудном одмору”

Анита Јанковић Речевић
Плишане играчке на “принудном одмору”

БАЊАЛУКА - Играонице широм Српске данас почињу да раде, а игра малишана, којима ће пред улазак мјерити температуру, више неће бити сасвим иста јер ће уз обавезну физичку дистанцу привремено морати да забораве на играчке које се не могу дезинфиковати, попут плишаних.

 

Према препорукама за рад играоница које је објавио Институт за јавно здравство РС, осим обавезног прања, чишћења и дезинфекције простора, прибора и опреме, провјетравања просторија, те обавезне заштите запослених, неопходно је успоставити процедуре контролисаног уласка дјеце како се не би стварала гужва и да би, колико је год могуће, била обезбијеђена препоручена дистанца од два метра. 

- Потребно је спроводити строгу тријажу дјеце при пријему у објекат. Топломјер након сваког мјерења треба да буде обрисан алкохолном марамицом или дезинфицијенсом. При сумњи на постојање инфекције или повишене температуре, дијете не треба да буде примљено - наводи се, између осталог, у препорукама института.

Додају да је у објекту потребно ограничити број малишана тако да на десет квадрата буде једно дијете, те обезбиједити строги надзор дјеце која носе маске.

Према изреченим препорукама, забрањено је користити и играчке које се не могу прати и дезинфиковати, посебно оне мекане, плишане и платнене.

У играоницама кажу да су спремно дочекали дозволу и препоруке за почетак рада, те да већ данас отварају своја врата.

Власница играонице “Симба” у Бањалуци Марина Миличић каже да настављају са радом уз појачане мјере хигијене које су у њиховом објекту и до сада биле на изузетно високом нивоу.

- Имамо простор од 100 квадрата, тако да ћемо моћи примити десетак малишана. Због тог ограничења броја дјеце проблем ће бити прослава рођендана јер готово сви славе диван дан са много више гостију. На прославу рођендана сигурно можемо заборавити неко вријеме, изузев ако не буде мање дјеце - казала је Миличићева. Вјерује да неће бити великог интересовања родитеља да доводе дјецу у играонице јер је у друштву још изражен страх од заразе вирусом корона.

- Вјероватно ћемо имати неколико дјеце за цијели дан, али опет боље ишта него ништа. Временом ће страх нестати, епидемиолошка слика ће засигурно бити боља и ствари ће се постепено вратити у нормалу. Надам се да су се дјеца пожељела игре. То што неће бити плишаних играчака није велики проблем јер имамо много других - истакла је Миличићева.

И играоница “Јungle Land” данас почиње да ради, а пословођа Даворин Милекић каже да су испоштовали све препоруке.

- Просторије, играчке и површине су дезинфиковане и жељно ишчекујемо почетак рада - рекао је Милекић. Он је додао да ће ограничења утицати на профит, али да је боље и то него када се не ради.

- Нисмо отпуштали раднике и много нам значи што почињемо да радимо, макар и са мањим капацитетом, како бисмо могли измирити све обавезе према запосленима. У сваком случају, здравље и безбједност малишана и запослених су на првом мјесту - казао је Милекић и додао да их је успорило то што је институт тек јуче објавио препоруке, будући да је дозвола за рад важила од понедјељка. 

Забрана

Према препорукама Института за јавно здравство, забрањено је да дјеца у играоницама конзумирају храну, а није дозвољен ни улазак у просторије особама које доводе дјецу.

- Одрасли који доводе дјецу у играоницу треба да су здрави и обавезно да носе маску при доласку, да испред улаза држе растојање од два метра и да су млађи од 65 година - кажу у институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана