Плате расту упркос кризи

Александар Стојановић
Плате расту упркос кризи

БАЊАЛУКА - Упркос кризи изазваној вирусом корона, тренд раста просјечних плата у Српској се наставља, о чему свједоче подаци Завода за статистику РС према којима је августовска нето зарада радника у просјеку износила 962 КМ, што је 52 марке више у односу на исти мјесец лани, односно за 110 марака у поређењу са 2018. годином.

Завод је јуче саопштио да је просјечна плата након опорезивања исплаћена у августу 2020. у односу на јул ове године номинално већа за 0,8 одсто, а реално за један одсто. Забиљежено је увећање и примања прије опорезивања, па је тако просјечна бруто плата у августу износила 1.494 КМ, што представља увећање за 80 КМ наспрам истог мјесеца прошле године.

- У августу ове у односу на август 2019. године сва подручја су остварила номинални раст плате након опорезивања, а највећи је забиљежен у подручјима административне и помоћне услужне дјелатности и то 13 одсто, у области умјетности, забаве и рекреације 10,6 одсто, те образовања 8,1 одсто - саопштили су из Завода.

Највише просјечне плате већ по традицији исплаћене су у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, а у августу су износиле 1.467 КМ, док су најниже у грађевинарству, гдје је радницима у просјеку исплаћено 668 марака.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас Српске” да је раст плата резултат залагања свих да се задржи радна снага у РС, те да и поред комплексне ситуације због вируса корона послодавци настоје да наставе тај тренд.

- Важно је и то што зараде расту из мјесеца у мјесец током године. Неколико фактора је утицало на повећање просјечне зараде у току године и у односу на протекли период, а свакако најважнији је залагање послодаваца да очувају радну снагу у Српској, након што смо се у једном тренутку суочили са великим одливом становништва. Свакако, од велике важности били су и подстицаји Владе РС намијењени послодавцима, односно све оне олакшице које су омогућене у ранијем периоду - казао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да разлог повећања плата лежи у чињеници да је од 1. јануара ступила на снагу одлука о повећању минималца и плата буџетских корисника.

- Оно што можемо сматрати као најпозитивније је да није дошло до смањења плата упркос пандемији. Ипак, када погледамо примања по дјелатностима, ако изузмемо банкарски и још неки сектор, видимо да су просјечне плате изузетно ниске. Имамо највише запослених радника у трговини, угоститељству и грађевинарству, а видимо да су ту плате значајно ниже. На то утичу два фактора. Први је да неки послодавци дио плате исплаћује на руке, а други је да они своју радну снагу плаћају изузетно јефтино, због чега остају без радника - казала је Мишићева.

С друге стране, упоредо са повећањем плата расле су и цијене. Према подацима Завода за статистику, од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у осам, ниже у три, док су цијене у једном одјељку остале непромијењене.

Највећи раст у августу је забиљежен код алкохолних пића и дувана, те у одјељку храна и безалкохолна пића, док су за превоз грађани издвајали мање новца, усљед нижих цијена горива, те за одјећу и обућу, што је резултат сезонских снижења.

 Колективни уговор

Ранка Мишић истиче да би ситуација била знатно боља да постоји сагласност Уније удружења послодаваца РС да се потпише општи колективни уговор.

- Послодавци одбијају све наше приједлоге, јер желе да они буду “господари” радника. Неопходно је да се потпише тај уговор, јер само тако радници могу да остваре сва своја права и да се Закон о раду спроведе у пуном обиму - казала је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана