Планула продаја половњака

Данијела Стоканић
Планула продаја половњака

Бањалука - Продаја половних аутомобила у Републици Српској послије дужег времена доживљава процват тврде продавци, који се хвале да су лани имали и до 30 одсто више посла него годину раније.

Углавном то су очувана возила до пет година стара, чија цијена ријетко прелази 16.000 марака, док се за нове четвороточкаше, који много више коштају, возачи само распитују. Разлога боље продаје половних аутомобила је, кажу, много, а главни су дотрајали возни паркови становника и повољнији услови куповине возила на кредит. Осим тога, има и заинтересованих за замјену свог аутомобила за нови уз доплату, али много мање него што је то било ранијих година.

У Ауто-салону "Браћа Ђукић", који половна возила продају у Дервенти и Бањалуци, истичу да љубитељи четвороточкаша свакодневно зову, долазе и разгледају из цијеле БиХ.

- Потражња за половним возилима код нас је лани у односу на годину раније сигурно скочила за 30 одсто. Купци најчешће плаћају у готовини, мада има и оних који купују на лизнг путем банке или понуде стари за нови уз доплату - каже трговац у Ауто-салону "Браћа Ђукић" Жељко Василић.

Додао је да је подједнако велика потражња за њемачким и француским возилима.

Продајом половних возила у односу претходни период задовољни су и продавци на подручју бијељинске регије. У бијељинском Ауто-салону "SPEED" истичу да су лани имали и до 20 одсто више посла него што је то било 2015. године.

- Купци најчешће бирају средњу класу од 12.000 до 16.000 КМ, а у понуди имамо само млађе аутомобиле - рекли су у овом ауто-салону. 

И приједорски продавци половних аутомобила задовољно трљају руке, који кажу да купци у овом дијелу Српске највише траже јефтиније аутомобили. У "Autocetar Max", који у понуди имају и нова и половна возила, истичу да су лани била најтраженија корејска возила.

- Нешто мање тражена су "фолксваген" возила, због царине која је уведена на њих. С друге стране, продаја нових аута је готово стала, вјероватно због тога што су становници у дуговима до грла - рекли су у овом ауто-салону.

Додали су да купци неријетко нуде своја стара за нешто новија возила уз доплату.

Готово иста потражња половних аутомобила је и у Херцеговини, као и на подручју Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истиче да су неки половни аутомобиле сигурнији од нових. Додао је да се у РС могу купити половна возила која су опремљена АСП-ом, АБС-ом и свим другим системима за безбједност, док постоје и "гајнц" нови аутомобили који ништа од наведеног немају.

Јаћимовић је истакао да је веома важно редовно сервисирање возила у овлашћеним кућама.

- Наши возачи не подвргавају пречесто половна возила сервисима, због тешке финансијске ситуације. Они се одлучују на сервис аутомобила само кад због квара остану на путу - рекао је  Јаћимовић.

Економиста Зоран Павловић каже да је у посљедње вријеме аутомобил постао нужна потреба, јер потпуно занемарен жељезнички превоз.

- Дискутабилна је и организација и тачност другог јавног превоза, док све више људи свакодневно на посао путује у друге градове и општине - рекао је Павловић и додао не вјерује да ће продаја у наредном периоду наставити да расте, прије ће, каже, бити нека стагнација или блага осцилација опадања.

Возачи

Бањалучанин Милош Берак прије десетак дана замијенио је аутомобил стар око двије деценије за возило прозиведено прије седам година.

- Возио сам "голфа 2" годинама. Првих година нисам имао проблема. Међутим, како су године пролазиле и аутомобил је почео све чешће да се квари. На поправке сам дао не знам ни ја тачно колико новца, а кад све пресаберем, давно сам могао купити други - рекао је Берак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана